Megint meghallgatnák Laborc Sándort és Portik Tamást

Ismét meghívták az Országgyűlés Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága elé Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt elnökét, valamint Portik Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját, akiknek a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítása értelmében kötelező lesz megjelenniük - mondta Csampa Zsolt, az albizottság fideszes alelnöke szerdán az MTI-nek.

Portik Tamás, Laborc Sándor, továbbá Vajtó Lajos üzletember meghívásáról szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága döntött.

Csampa Zsolt elmondta, Laborc Sándor és Vajtó Lajos esetében egyhangúlag támogatta a bizottság a meghívást, Portik Tamás esetében viszont a szocialista képviselők tartózkodtak a szavazáson. A meghallgatások a közeljövőben folytatódnak - tette hozzá.

Az Országgyűlés tavalyi utolsó ülésnapján nagy többséggel fogadta el Mile Lajos LMP-s képviselő, a Portik-Laborc ténymegállapító albizottság elnökének javaslatát, amelynek nyomán szabálysértés lett, ha valaki a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt önhibájából nem tesz eleget adatszolgáltatási, megjelenési és nyilatkozattételi kötelezettségének. Mile Lajos korábban elmondta, ez a szabályszegés minden alkalommal 300 ezer forintos pénzbírságot jelenthet az illetőnek.

A kormánytagok, politikusok, szolgálatok vezetőinek, tagjainak meghallgatásához elegendő az egyszerű többség, míg civilek meghívásához a bizottság tagjainak kétharmados támogatására van szükség.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését. November 5-én Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját hallgatta meg a testület. Laborc Sándort, valamint Portik Tamást is meg akarta hallgatni a bizottság, de mindketten visszautasították a részvételt. Decemberben a nemzetbiztonsági bizottság február 28-áig meghosszabbította a ténymegállapító albizottság mandátumát.

December 10-én Szilvásy György volt titokminiszter is megjelent a ténymegállapító albizottság előtt, csaknem három órán át hallgatta meg a testület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.