Megint elúszott a CET

Tegnap ismét elhalasztották a Közraktárak közé ékelt CET műszaki átadás-átvételének megkezdését. Az önkormányzat szerint a beruházó a hibás. A főváros aggódik. A fejlesztő szerint ez csak újabb időhúzás.

A Porto a CET-épületegyüttes kulcsrakész állapotát 2011. június 9-én jelentette be, amelynek alapján a főváros 2011. július 14-re tűzte ki a műszaki átadás-átvételi eljárás kezdő napját. Az eljárás megkezdésének azonban több előfeltétele is van, így többek között a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása. E dokumentumok a felek közötti szerződés alapján szükségesek annak elbírálásához, hogy a megvalósult munkálatok valóban megfelelnek-e a kívánalmaknak. Mivel a Porto ezeket az előfeltételeket nem biztosította, így a műszaki átadás-átvételi eljárást tegnap nem tudta megkezdeni a főváros.

Cet, új épület a Dunaparton, Közraktáraknál.

A találkozón a megjelent kivitelezők úgy nyilatkoztak, hogy a kiviteli szerződésnek a főváros részére való átadásához a maguk részéről hozzájárulnak, azaz e feltétel teljesülése kizárólag a Porto hozzáállásán múlik. A fővárost ez az újabb, nem várt akadály súlyosan aggasztja, ami ismételten felveti azt a kérdést, hogy a Porto képes lesz-e a szerződésszerű teljesítésre és üzemeltetésre.

A fővárosi önkormányzat egyébként tegnap kiadta a fejelsztő által kért  tulajdonosi hozzájárulásokat az utak és gyalogosátkelők forgalomba helyezéséhez, az árvízvédelmi fővédvonal átadásához, az új  csatornarendszer üzemeltetéséhez, illetve a közvilágítás üzembe helyezéséhez.

A Porto szerint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes veszélyes vizekre evezett azzal, hogy a fejlesztőre hárította a Duna-parti CET tegnapra tervezett műszaki átadás-átvételének elmaradását. A projektfelelős főpolgármester-helyettes több mint egy éve – az acélszerkezet építésének kezdete óta, a fejlesztő többszöri hívása ellenére -  nem is járt az építkezésen. Az önkormányzat és FIMÜV jelen lévő képviselői a beruházó szerint mondvacsinált okokra hivatkozva tagadta meg a folyamat elindítását. Nevezetesen, a fővárosi hivatalnokok arra kérték a fejlesztőt, nyilatkozzon arról, hogy az átadott kiviteli tervek teljes körűek-e, holott ezt korábban ellenőrizte és jóváhagyta.

A másik ok a bejárás megtagadására az volt, hogy nem áll a Főváros rendelkezésére a fejlesztő és a kivitelező közötti generálkivitelezési szerződés. Bár az Önkormányzat is elismeri, hogy semmilyen jogviszonyban nem áll a kivitelezővel, mégis rendelkezésére áll a szerződés egy peres ügy kapcsán, amelyről szintén tudnia illett volna az érintett hivatalnokoknak.

A fejlesztő egy hiba-, illetve hiánylistát kért az önkormányzat képviselőitől, amely az eljárás elengedhetetlen része, ám annak ellenére, hogy a FIMŰV szakemberei hónapok óta rendszeresen vizsgálják az épületet ilyennel nem rendelkeztek.

Mindez a Porto szerint csak arra jó, hogy tovább késleltesse a ház megnyitását, kárt okozva ezzel Budapestnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.