Megint befagyott az ellenzéki forródrót

Értetlenségének adott hangot Mesterházy Attila az Együtt-PM szövetség legutóbbi, kritikus közleménye miatt. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: ősszel "így vagy úgy", de lezárják a tárgyalásokat, Bajnai pedig használhatta volna a forródrótot a közlemény kiadása helyett.

Feszült üzenetváltás történt ismét a választási szövetségre készülő Együtt–PM-szövetség és az MSZP között. A Bajnai Gordon vezette formáció közleményt adott ki, amelyben azt állították: megrendítheti a bizalmi viszonyt a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártja között, ha a szocialisták nem cáfolják a szerdai Magyar Nemzetben megjelent állításokat. A kormányközeli lap ugyanis szocialista forrásokra hivatkozva állította azt, hogy az Együtt nem teljesítette Mesterházy Attila szocialista pártelnök és az MSZP-sek kérését a 106 egyéni választókerületi jelölt névsorának átküldésével kapcsolatban, ráadásul nincs is mindegyik körzetben önálló indulójuk. Az igazság ezzel szemben ugyanis az – amit a Népszabadság szerdán meg is írt –, hogy az Együtt megküldött egy kilencven nevet tartalmazó listát, amelyben a választókerületi elnökök nevei szerepeltek, a 106 egyéni jelölt névsorának átadására pedig ígéretet tett.

„Ha a hazugság érdemi és részletes cáfolat nélkül marad, az megrendítheti a bizalmi viszonyt a demokratikus ellenzék két legnagyobb pártja között, és ezáltal aláássa a 2014-es kormányváltás esélyét. A Magyar Nemzetnek és a mögötte álló oligarcháknak pedig nyilván épp ez a céljuk. (…) a Fidesz-közeli lapon keresztül való pozícióépítés pedig nemcsak tisztességtelen, hanem a kormányváltás esélyét alapvetően veszélyeztető lépés is volna a szocialisták részéről” – volt olvasható az Együtt-PM közleményében.

Mesterházy Attila pártelnök az esettel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki, mondván nem állíthatták a sajtónak a történtek ellenkezőjét: valóban kaptak egy listát, de csak a koordinátorokat tartalmazta, nem pedig a jelölteket. Ez utóbbi névsor nélkül az MSZP nem tud a jelöltállításról tárgyalni, hiszen nem tudja, hogy adott esetben hol ki mellett kellene majd kampányolniuk. Mesterházy a sajtónak nyilatkozva hozzátette: a szocialista jelölt-jelölteket az elmúlt hat-nyolc hónapban feladatok mentén értékelték, például, hogy miként teljesítenek az aláírásgyűjtés során. Az MSZP vezetője szerint pártja a teljes nyilvánosság és a transzparens tárgyalások mellett áll. Mesterházy ugyanakkor sajnálta, hogy Bajnai Gordon nem használta az általa korábban javasolt „forródrótot” és ahelyett, hogy a sajtóban megjelent félreértések miatt felhívták volna, inkább közleményt adtak ki és a sajtóban üzengetnek. Mesterházy hangsúlyozta, hogy ő sohasem minősítette és kritizálta Bajnait vagy szövetsége lépéseit, és ehhez tartja magát a jövőben is.

A jelöltlisták körüli üzenetváltás mellett a szocialista Baja Ferenc egyik friss interjúja is okozott némi feszültséget a felek között. „Bajnai Gordonék óriási felelőssége, hogy ha két pártként indulnak, és nem érik el a tíz százalékot, akkor a leváltók koalícióját fogják végletesen meggyöngíteni” – nyilatkozta többek között a szocialista képviselő a HVG internetes kiadásának, utalva ezzel arra, hogy a külön lista jóval rizikósabb vállalkozás. Az MSZP képviselője a portálnak adott interjújában azt is egyértelművé tette, hogy „teljesen legitim igénye” a szocialista pártnak, hogy „ilyen támogatottság mellett – amennyiben ő ezt ambicionálja – az elnöke legyen a közös miniszterelnök-jelölt is”. Baja szerint „senki nem kérdőjelezheti meg Mesterházy Attila jogát erre; ha valaki megtenné, az számunkra elfogadhatatlan lenne, hiszen a választóink akaratával menne szembe” – fogalmazott az MSZP-s képviselő. Baja az interjúban azt is mondta: nagyon nagy hibát követnének el, ha a társadalmi bázisok integrálása nélkül történne meg az elitintegráció. „Ehhez a véleményeknek harmonizálódniuk kell, és ez időigényes” – fogalmazott Baja Ferenc.

Az internetes interjúra az interneten válaszolt Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője. A volt LMP-s képviselő blogjában többek között azt írta: csak akkor van ellenzéki győzelem, ha van egyéni választókerületi megállapodás is a demokratikus erők között, de szükség van a korszakváltás garanciáira is. „Ezekről beszélgetünk, és közben azt olvassuk Simicska Lajos lapjában és máshol, hogy partnereink nem Orbán Viktorral, hanem velünk és az együttműködéssel kapcsolatos folyamattal foglalkoznak. Lelkük rajta, mi akkor is az ellenzéki együttműködés megteremtésén fogunk dolgozni, ha szerintük 2014 nem prioritás” – írta Scheiring. A PM-es politikus kijelentette: országjárásuk során azt tapasztalták, hogy az állampolgárok olyan ellenzéki együttműködésre nem fognak szavazni, amely „kétes hátterű egyéneket, informális vagy formális pártpénztárnokokat, 'helyi beágyzottságukat' elsősorban a Fidesszel közös helyi mutyikban, trafiklopásokban való részvétellel bizonyító személyeket jelöl”. Hogy személy szerint pontosan kikre gondolt, Scheiring nem nevezte meg.

Az Együtt-PM és az MSZP jövő kedden folytatja hivatalosan a választási együttműködésről szóló egyeztetéseket. Ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila azt mondta: őszig „így vagy úgy”, de lezárják a tárgyalásokat.

Az Együtt-PM szövetség elnökségi ülése egyébként szerdán úgy döntött, hogy – a korábbi ígéretnek és megállapodásnak megfelelően - még a héten el fogja juttatni a 106 egyéni jelölt nevét is tartalmazó listát az MSZP-nek; ezt Szigetvári Viktor erősítette meg lapunknak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.