Megint a kormánypárt uralta a híradókat

Az augusztusi 'ellenzéki pezsgés' után szeptember első felében megint a kormánypárti túlsúlyt mért a híradókban a Republikon.

Még nem kezdődött el a parlamenti szezon, de a visszatérő kormánypárti politikusok máris elkezdték kiszorítani az ellenzéki megszólalásokat a köztévéből – derül ki a Republikon Intézet legújabb médiaelemzéséből, mely a 35. és 36. heti hétköznap esti híradókat vizsgálta.

Az elemzés szerint a 35.-36. héten a kormánypártok az M1 esti Híradójában 61, az RTL Klub Híradójában 68, a tv2 Tényekben pedig 65 százalékos többségben szerepeltek a politikai hírekben.

Ezzel az augusztusban tapasztalt ellenzéki pezsgés véget ért: szeptember első két hetében a köztévé adásaiban újra megjelentek a kormánypárti politikusok (elsősorban Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Matolcsy György és Hoffmann Rózsa) és ezzel párthuzamosan az ellenzéki megszólalások lehetősége a reakciók kifejtésére szűkült. Az utóbbi két hétben alig találkozhattunk önálló témafelvetéssel – még az LMP népszavazási kezdeményezéseinek zöld utat adó OVB-döntés is csak reakció nélküli rövidhír volt a köztévén. Ezzel az ellenzéki pártok közül az LMP a visszarendeződés legnagyobb vesztese: az ökopárt feleannyit sem tudott szerepelni, mint augusztusban.

A szocialista párt megjelenését Gyurcsány Ferenc mentelmi ügyének napirendre kerülése uralta, mely mindhárom csatornán kiemelt hír volt. A volt kormányfő ügye miatt az MSZP alig tudott független témában megjelenni, nem véletlen tehát, hogy a 36. héten Gyurcsány Ferenc volt a legtöbbet szereplő ellenzéki politikus (ilyesmire legutóbb nyár elején, a párt nagy nyilvánosságot kapó belső vitái után került sor).

A kereskedelmi televíziók továbbra is főként „kétpártiként” mutatják be a politikai versenyt: a TV2 esetén négy, míg az RTL Klub híradójában hét százalék az LMP és a Jobbik közös szereplése – a műsoridő kétharmadát a Fidesz, a többit az MSZP tölti ki.

Az újra aktív Orbán Viktor mindkét héten a legtöbbet szereplő politikus volt. A 35. héten korábban soha nem látott műsoridőt tudhatott magáénak, köszönhetően a Tények egyik adásának, amiben – a híradóktól teljesen szokatlan módon – egy több mint ötperces interjút közöltek vele. Hasonlóképp jutott kiemelkedő médiaszerepléshez a szocialisták frakcióvezetője is, igaz Mesterházy Attila interjújára csak két perc jutott a TV2 híradójában. A tíz legtöbbet beszélő politikus közül hét került ki a kormánypárt soraiból a 35. héten: Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter, Matolcsy György és Hoffmann Rózsa is kiemelkedően sokat szerepelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.