Megint a kettős állampolgárságú képviselők iránt érdeklődött a Jobbik

Nem látja akadályát annak a kormányfő, hogy a parlamenti képviselők önkéntesen nyilatkozzanak a kettős állampolgárságukról. Orbán Viktor erről egy jobbikos képviselő kérdésére beszélt.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában neki feltett kérdésekre reagálva elmondta: semmi akadályát nem látja annak, hogy a parlamenti képviselők önkéntesen nyilatkozzanak a kettős állampolgárságukról, valamint beszélt arról is: vannak olyan önkormányzati tisztviselők, akik többet keresnek nála, de a kormánynak nincs lehetősége ezeknek a béreknek a csökkentésére.

A jobbikos Mirkóczki Ádám az országgyűlési képviselők kettős vagy többes állampolgárságának ügyében kérdezte a miniszterelnököt. Szerinte ez az adat ugyanis sokkal fontosabb például a vagyonnyilatkozatnál. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfő egy korábbi válaszában támogatásáról biztosította a Jobbik kezdeményezését, hogy minden képviselő nyilatkozzon az állampolgárságáról. Azonban a témában benyújtott javaslatukat tárgysorozatba sem vették a kormánypárti képviselők. Ezért azt kérdezte a kormánytól, hogy kiket rejtegetnek?


Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: senkit sem rejtegetnek. Megismételte: semmi akadályát nem látja annak, hogy erről bárki önkéntesen nyilatkozzon, de szerinte ez parlamenti kérdés, nem a kormány feladata. Úgy vélte: a parlamenti képviselőknek kell megbeszélniük egymással ezt az ügyet. Leszögezte ugyanakkor: a vitában ő is a jobbikos politikus álláspontját képviseli majd.

Orbán azt javasolta Mirkóczki Ádámnak, hogy kérje a Fidesz frakcióvezetőjének segítségét és akkor a kormánypárti képviselőcsoport is nyilatkozik majd a témában.

A kérdés nem először hangzik el a parlamentben. Az ugyancsak jobbikos Gyöngyösi Márton mondta ki először: itt lenne az ideje annak, "hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”. Kijelentéséért utóbb elnézést kért, mondván, rosszul fogalmazott.

A szintén jobbikos Volner János a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) vezető Vitézy Dávid bére kapcsán azt kérdezte, miért keres többet Vitézy a miniszterelnöknél és ehhez képest miért emelik még tovább a jövedelmét? Emlékeztetett rá, hogy Vitézy Dávid százezer forinttal kap többet Orbán Viktornál, ráadásul a Fővárosi Közgyűlés múlt heti ülésén a BKK-vezető eddigi éves 19 milliós fizetésének 26 millióra emelésére érkezett javaslat.


Orbán válaszában elismerte, hogy vannak olyan önkormányzati tisztviselők, akik többet keresnek a kormányfőnél, ezt vagy az ő fizetésének emelésével - amire "nem érkezett javaslat" - vagy az önkormányzati tisztviselők bérének csökkentésével lehet megoldani. Ez utóbbi szerinte "jó ötlet", de vannak alkotmányos szabályok, amelyeket tiszteletbe kell tartani, így például önkormányzati kérdésekbe a kormány nem avatkozhat be. Szerinte ezért a Jobbiknak a helyi önkormányzatoknál kell ilyen kezdeményezéssel élnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.