Megint pert vesztett az MNB

Jogerősen pert nyert az MNB-vel szemben a Transparency International Magyarország egy olyan tenderrel kapcsolatban, amelyet a Századvég nyert meg meglehetősen sajátos eljárásban – adta hírül a Napi.hu. Ennek eredményeként a jegybanknak most nyilvánosságra kell hoznia a Századvég mintatanulmányát, és a pályázat elbírálásának dokumentumait.

A történet előzménye: az MNB tavaly február elején közbeszerzési felhívást tett közzé. A márciusi benyújtási határidőig ketten jelentkeztek, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kopint-Tárki és a Tárki alkotta konzorcium. A jegybank április 30-án a Századvéget hirdette ki győztesnek, amely három évre 1,8 milliárd forint értékű megbízást nyert.

Ezt követően a Kopint-Tárki iratbetekintést kért az MNB-től, és ennek alapján megállapította, hogy a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a kiíró által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek. Ami azért is érdekes, mert a Kopint-Tárki és a Tárki közösen 1,2 milliárdos – tehát harmadával olcsóbb – ajánlatot tett.

A konzorcium előzetes vitarendezési eljárásra vonatkozó kérelmet nyújtott be az MNB-nek, amelyben kitért a szakmai értékelés szempontjaira is. Formai szempontból pedig azt a kérdést tette fel, hogyan adhatott maximális pontszámot az MNB a Századvég dolgozatára, ha abban egyetlen, a megadott időszakban megjelent forrást sem használtak fel, holott ez előírás volt.
A jegybank nem adott érdemi választ, s ezt követte a Transparency által kezdeményezett per, amit az MNB elbukott. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.