Mégiscsak van gyerekprostitúció

Nyilvánosságra hozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a gyermekbarát igazságszolgáltatást célzó jogszabály-módosítási elképzeléseit.

A tervezet szerint tíztől húsz évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható az a felnőtt, aki 14 év alattit vesz rá öngyilkosságra, vagy abban segít neki. A tervezet azonban nemcsak a 14 év alattiakat nevezi meg, hanem az akaratnyilvánításra képtelen személyeket is, így az ő öngyilkosságukban való közreműködés is jóval súlyosabban büntetendővé válna. Az eddigi szabályozás öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta ezt. Felnőttek esetében továbbra is ez a büntetési tétel maradna érvényben, de ha 18 év alatti venne rá egy másik 18 év alattit öngyilkosságra, ő ezért kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel lenne sújtható.

Szintén új elem, hogy változna a büntethetőség elévülésének ideje nemi erkölcs elleni bűncselekmények, illetve emberkereskedelem esetén. Ha a sértett 18 év alatti, az elkövető ezekben az esetekben a sértett 23 éves korának betöltéséig válna felelősségre vonhatóvá. Vagyis az ötéves elévülési idő nem a bűncselekmény elkövetésének időpontjától, hanem a nagykorúság elérésétől számítana. A jogalkotói szándék – a tervezet indoklása szerint – az, hogy az egyre növekvő arányú gyermekprostitúcióra tekintettel az egykori prostituált felnőttek is felléphessenek azokkal szemben, akik kihasználták a helyzetüket.

Ez azért figyelemre méltó fordulat, mert Pintér Sándor belügyminiszter még tavaly is úgy reagált egy képviselői javaslatra, hogy nincs szükség rendészeti programokra a gyermekprostitúció visszaszorítására, mert gyakorlatilag ez a jelenség nem létezik Magyarországon. Ékes Ilona, fideszes képviselő ugyanis azt állította, hogy a fiatalok erőszak hatására kerülnek az utcára. Pintér ugyanakkor úgy vélte, hogy erről nincs szó, mert ugyan egyre több fiatal lány árulja a testét, de önként, anyagi haszonszerzés céljából. A belügyminiszter álláspontja az volt, hogy a megelőzés az iskola feladata, így az nem a Belügyminisztériumra, hanem az oktatási államtitkárságra tartozik.

Visszatérve a tervezetre: erőszakos közösülés, szemérem elleni erőszak, illetve megrontás esetén a tervezet rögzíti azt is, hogy öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki a bűncselekményt úgy követi el, hogy a sértett – ahogy az eddigi szabályozás is tartalmazta – a nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt áll. A tárca azonban ezt kiegészítené azzal, hogy akkor is ez a büntetési tétel, ha az elkövető az erőszakos közösülést a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el.

Az elképzelés szerint a jövőben nemcsak az lenne büntethető, aki egy kiskorú testi, értelmi, erkölcsi fejlődését, hanem az is, aki érzelmi fejlődését veszélyezteti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.