Meghátrált a kormány

Idén már nem írja át a kormányzat a Magyar Vöröskeresztről szóló törvényt – tájékoztatta a Népszabadságot a szervezet sajtóirodája.

A közlemény szerint további hazai és nemzetközi egyeztetést igényel a Magyar Vöröskeresztről szóló törvénytervezet, ezért az új jogszabályjavaslat 2012-ben már nem kerül a Parlament elé.

Mint azt korábban a Népszabadság írta: a szakminisztérium honlapján is közzé tett javaslattal államosították volna a szervezet működését és gazdálkodását. Például a vagyonkezelési jogaival kapcsolatban előírták volna, hogy a szervezet kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezethetne számlát, és az átmenetileg szabad pénzeszközeit kizárólag állampapírokba forgathatná.

Ez utóbbi szakértők szerint azért is elfogadhatatlan volt, mert a nemzetközi segélyszervezet bevételeinek döntő hányada nem az államtól folyik be, hanem adományozóktól. Míg az állam évente mindössze százmillió forint támogatással járul hozzá a Vöröskereszt működéséhez, az adományozók ötmilliárdot adnak. S még valami: a tervezet a Vöröskereszt számára tulajdonba adott volt állami ingatlanokra elidegenítési tilalmat írna elő. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.