Meghalt Tocsik Márta

Az ügyvédnő akkor híresült el, amikor kiderült: több mint 800 milliós sikerdíjat kapott az önkormányzatoknak a belterületi földekért járó részesedés nagyságának lealkudására. A Tocsik-ügy megrengette a Horn-kormányt.

Tocsik Márta közeli barátaitól értesült az Ujasz.hu, hogy hosszan tartó betegség után három héttel ezelőtt meghalt a kilencvenes években híressé vált ügyvédnő.

Tocsik Márta 2003 áprilisában a Legfelsőbb Bíróságon, amikor felmentették a csalás vádja alól
Tocsik Márta 2003 áprilisában a Legfelsőbb Bíróságon, amikor felmentették a csalás vádja alól

Mint a lap írja: a Tocsik-ügy 1996-ban került nyilvánosságra, amikor az egyik hetilap megírta, hogy az ÁPV Rt. százmilliós nagyságrendű megbízási díjért alkalmazott külső szakértőt a volt belterületi földekért az önkormányzatoknak járó részesedés nagyságának lealkudására. Rövidesen kiderült, hogy Tocsik Mártáról van szó, aki tízszázalékos részesedést kapott abból az összegből, amelyet a helyhatóságok elengedtek, így összesen 804 millió forint sikerdíjat vett fel a vagyonkezelőtől. Hidasi Gábor hangsúlyozta: a mostani ügy azért volt felfüggesztve az elmúlt években, mert folyamatban volt az a per, amelyet a Legfőbb Ügyészség indított az rt. és az ügyvédnő ellen, kezdeményezve a köztük lévő szerződés megsemmisítését és a sikerdíj visszafizetését.

A büntetőjogi per 1997. november 27-én indult meg a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség a perben Tocsik Mártát és Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. vezető jogászát csalással, az ÁPV Rt. további négy vezetőjét hanyag kezeléssel, Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt pedig befolyással üzérkedéssel vádolta. Első fokon a Fővárosi Bíróság 1999-ben felmentette Tocsik Mártát, majd a Legfelsőbb Bíróság 2000-ben új eljárásra kötelezte. 2002-ben hűtlen kezelésért 4 év börtönre és 640 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték, 2003-ban azonban a Legfelsőbb Bíróság felmentette a vádak többsége alól, ugyanakkor magánokirat-hamisítás miatt 400 ezer forint pénzbírságra ítélte.

A polgári pert 2008 májusában elvesztette. A 804 milliós sikerdíjból 80 milliót tarthat meg a jogerős ítélet alapján, 562 milliót plusz áfaösszeget vissza kell fizetnie. A visszafizetés azonban kétséges, ugyanis az APEH már lefoglalta vagyontárgyai jelentős részét. Az ügyvédnő által vezetett ingatlanokkal foglalkozó cég szerepel az adóhatóság kiemelt adóslistáján is.

Annak idején a Tocsik-ügyben Horn Gyula (MSZP) akkori miniszterelnök vizsgálatot kért, leváltotta Suchman Tamás privatizációs minisztert; a kormány az ügy kapcsán történt jogsértések miatt visszavonta az ÁPV Rt. teljes igazgatóságának megbízatását, és parlamenti vizsgálóbizottság is alakult – írja a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.