Meghalt Barabás Miklós

Életének 87. évében elhunyt Barabás Miklós, a Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója.

Barabás Miklós 1922. május 12-én született Budapesten. 1943-ban a budapesti tudományegyetem jogi karán diplomázott, majd 1944. január 1-jén lett a Magyar Távirati Iroda munkatársa, s a rádiófigyelő részlegnél kezdett dolgozni. 1944 őszén innen hívták be tényleges katonai szolgálatra. Budán került szovjet hadifogságba, ahonnan majdnem négy és fél év után tért haza, s 1949. július végétől ismét az MTI-nél dolgozott. "Racionalizálás" címén 1954 őszén elbocsátották és csak 1956 decemberében vették vissza.

Továbbra is a Külpolitikai Főszerkesztőségen előbb fordító-újságíróként, majd 1964-től szerkesztő-turnusvezetőként dolgozott. 1983-tól a Daily News-Neueste Nachrichten című hírügynökségi lapnál főszerkesztő-helyettesi minőségben a német részleget vezette egészen 1987. évi nyugdíjazásáig. 1992 nyarától nyugdíjasként a Panoráma szerkesztőség munkatársaként dolgozott, az utóbbi években már otthonról küldte be az anyagait.

Pályafutása a hírügynökségi újságírás több mint 65 évét ívelte át, több nyelvről fordította, írta, szerkesztette a hírügynökség anyagait, s utolérhetetlen szorgalommal, megbízhatóan készítette a híreket. Emellett több fontos világesemény helyszínéről, sok jelentős nemzetközi eseményről számolt be a világ különböző pontjairól. Tudósított többek között Helsinkiből, Bécsből, Genfből.

Barabás Miklós több könyvet írt. 2006-ban jelent meg a Tévúton (Ne tovább, emberiség!), majd 2008-ban A remény záloga című műve. Foglalkoztatta egy újabb könyv megírásának gondolata, amelynek témája a kereszténység és a globalizáció lett volna. Ehhez már elkészítette az első vázlatokat. Magyarra fordította Adolf Hitler: Asztali beszélgetések - Monológok a vezérkari főhadiszálláson (1941-44) című művet, valamint Gerald Suster: Generálisok - a történelem legjobb és legrosszabb hadvezérei című könyvet.

Munkásságát az MTI 2001-ben életműdíjjal ismerte el. 2006-ban az MTI fennállásának 125. évfordulóján rendezett ünnepségen külön köszöntötték, mint aki az aktív munkatársak közül akkor a leghosszabb ideje dolgozott a hírügynökségnél. 2009-ben elnyerte a Magyar Távirati Iroda örökös tudósítója címet. Barabás Miklóst az MTI saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.