Meghackelte a Neptunt, éveken át lopott a diákoktól

A férfi nem jegyeket írt át, az ok sokkal prózaibb. Az adatok segítségével évekig pénzt lopott.    

A Miskolci Egyetem volt hallgatója még tanulmányai során jutott hozzá több mint ötven hallgató úgynevezett Neptun-kódjához és személyes adataihoz. A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, de az itt vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak, egyéb költségek fizetése és ide érkeznek az ösztöndíjak is.

A vádlott, aki évekkel korábban végzett a gazdaságtudományi karon, a megszerzett kódok alapján megfejtette az azokhoz tartozó jelszavakat, így be tudott lépni az egyes hallgatók saját felhasználói felületére. Itt megváltoztatta a jelszót egy kis időre, és az egyéni számlákon lévő maradványösszegeket átutalta saját magának. Ezután visszaállította a jelszót, így az érintett hallgató nem vett észre semmit az esetből, hacsak nem figyelte folyamatosan a számláját.  A maradványösszegek a végzős hallgatók számláin voltak, általában pár száz vagy ezer forintos tételek.

Mivel a férfi egyszerre csak kis összegeket utalt át, sokáig nem is tűnt fel a tevékenysége. 2012 és 2014 között összesen mintegy hatvanezer forintot szerzett meg ily módon. Az ügyre végül úgy derült fény, hogy az egyik hallgató megnézte korábbi Neptun egyenlegét és észlelte az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet.

Az ügyben a 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását is indítványozta a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.