Meggyőzték Orbánt: marad az eva

Nem szűnik meg az eva jövő januártól, de az adókulcs várhatóan 40 százalékos lesz a mostani harminc helyett, és az értékhatár 30 millió – Orbán Viktort meggyőzte a Fidesz és a KDNP.

"Ők győztek meg engem" – mindössze ennyit mondott Orbán Viktor miniszterelnök a Képviselői Irodaház halljában, újságírók előtt, amikor távozott a Fidesz-KDNP frakciószövetség tanácskozásáról, melyen, ahogy múlt hétfőn, most is az eva volt a legfontosabb napirendi pont: megszüntessék-e az egyszerűsített vállalkozási adót 2012. január elsejétől.

A kormány Matolcsy György javaslatára már döntött arról, hogy jövő év elején megszűnik az eva, Lázár János és a Fidesz-frakció viszont "ellenállt", de a múlt héten a Fidesz-elnökség is a megszüntetés ellen lobbizott. A kormány múlt szerdán ismét tárgyalt a megszüntetésről, de éjszaka tizenegy órakor sem tudtak határozni. Akkor – a kiszivárgott hírek szerint – Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: "döntsön a frakciószövetség".

A frakciószövetség döntését ma a miniszterelnök akceptálta: az eva marad 2012-ben is, de a kulcsa várhatóan 40 százalékos lesz, az értékhatár pedig 30 milliós. A gazdasági minisztérium azonban ennek hatását még megvizsgálja.

A zárt frakcióülésről távozó képviselők munkatársunknak elmondták: arról nem volt szó, hogy 2013 januárja után mi lenne az eva sorsa, mikor vezetnék ki az adórendszerből. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.