Meggyes Tamást hűtlen kezeléssel vádolják

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben - értesült az MTI hétfőn.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: a múlt hét végén küldte meg a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek. A szóvivő ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott nyomozást korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben, ennek során olyan adatok merültek fel, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Az ügy előzménye: az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és félmillió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint ugyanakkor - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület lett volna jogosult dönteni - szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága.

Fazekas Géza ismertetése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként hallgatta ki K. János és N. József volt alpolgármestert, valamint P. Józsefet és Z. Dánielt, akik az érintett bizottság tagjai voltak. Esetükben a nyomozás iratismertetéssel lezárult, az eljárás vádelőkészítő szakaszban van. A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Mivel azonban a nyomozás befejezése előtt a volt polgármester érintettségére vonatkozó adatok is felmerültek és esetében az országgyűlési képviselőségével összefüggően a mentelmi jog mint eljárási akadály merült fel, ezt az eljárásrészt a főügyészség elkülönítette, és a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését.

Meggyes: ""Igaztalan támadásnak tartom az ügyet"

Meggyes Tamás szerint semmilyen jogsértés nem történt a korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződésével összefüggésben, és az ügy etikailag sem kifogásolható. A város korábbi fideszes polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy a nevéhez semmilyen bűncselekmény nem kapcsolódik.

"Igaztalan támadásnak tartom az ügyet, és örömmel állok a vizsgálat elé, olyan értelemben, hogy elmondhatom a hatóságoknak a véleményemet" - jelentette ki Meggyes Tamás. Elmondta, mielőtt felvették volna az összeget, az egyik érintett alpolgármester fiát, aki évek óta jogi referensként dolgozott az önkormányzatnál, teljes körű vizsgálattal bízta meg, hogy a pénz - havi néhány tízezer forint - felvétele jogi vagy etikai szempontból kifogásolgató-e. "Ez a polgármesteri fizetés kevesebb mint tíz százaléka. Nem reális, hogy ezért kockára tettük volna a becsületünket, és lábbal tiportuk volna a törvényeket" - tette hozzá.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek elmondta, a vádemelésig nem kíván nyilatkozni, de amikor a biztosító Meggyes Tamás szerződésének lejárta után öt és fél millió forintot küldött az önkormányzat számlájára, majd téves utalás miatt visszakérte a pénzt, kötelessége volt feljelentést tenni az ügyészségen, mert úgy vélte, a közpénzből összegyűlt megtakarítást nincs joguk felvenni az érintetteknek.

A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13,5 millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben. A két alpolgármesternek a magánszámlájára, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület hozhatott volna határozatot - az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött. A megalapozott gyanú szerint a hűtlen kezelést a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.