Megfiatalodó Havanna

A következő években óriási ütemben újulhat meg a Havanna-lakótelep annak köszönhetően, hogy pályázati forrásból 1,2 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a Mi Havannánk Program keretében. A program részleteit egyébként jövő héten ismerteti Mester László, a kerület szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő, s Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára.

Az Európai Unió finanszírozásában, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a XVIII. kerület támogatásával és a helyi társasházi lakóközösségek közreműködésével megvalósuló fejlesztési terv 2010 végéig tartalmaz feladatokat, amelynek során megújul a lakótelep, új közösségi terek s további zöldfelületek jönnek létre, bővülnek a szabadidős területek. A program emelelett a hátrányos helyzetű lakosok megsegítését és munkaerőpiaci visszailleszkedését is elősegíti.

Az önkormányzat először 5 éve, és azóta minden évben kitartóan pályázott állami támogatásra a Havanna lakótelep szociális városrehabilitációjának megvalósításához. Ám egészen a múlt évig sikertelenül. Ezért Pestszentlőrinc-Pestszentimre évente csaknem 100-140 millió forintot biztosított saját költségvetéséből a havannai fejlesztésekre. Ennek köszönhetően az évek alatt sokat változott, élhetőbbé vált a lakótelep. Mindez a lakások áraiban is kisebb javulást eredményezett, melyhez jelentősen hozzájárult a 2002-ben kiépített térfigyelő-rendszer is. Több korszerű játszótér, park és számos parkoló épült. Emellett fokozott figyelmet szenteltek a zöldterületek takarítására és ápolására.

A most nyert, 1,2 milliárdos pályázati összeg azonban egy nagyléptékű fejlesztést, a Havanna lakótelep integrált szociális rehabilitációját teszi lehetővé 2009 és 2010 között. A Mi Havannánk Program eme fázisa 32 elembol álló, legfőbb célja az épületek energiatakarékosabbá tétele, a zöldfelületek és szabadidos terek további bővítése, a helyi közösségek megerősítése, valamint a hátrányos helyzetűek megsegítése és munkaerőpiaci visszailleszkedése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.