Megemelné a gyest és a családi pótlékot az ellenzék

Az állam, a piac és az egyén felelősségének újragondolásával alakítanák át a szociális szolgáltatásokat az MSZP által életre hívott Szövetség a változásért nevű egyeztetéssorozat résztvevői, akik szerint a gyest, a családi pótlékot, az ápolási díjat és a fogyatékossági támogatást is legalább az infláció mértékével emelni kell.

Az MSZP kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t a tárgyalássorozat keddi ülésének eredményeiről. Mint írják, Magyarországon alapvető problémát jelent a finanszírozás ellehetetlenülése és a szociális szolgáltatások fejlesztésének hiánya. Az egyeztetés résztvevői szerint beláthatatlan következményei lesznek a szociális intézmények államosításának, a szociális problémák megoldására alaptörvénybe foglalt büntetőjogi eszközöket pedig elfogadhatatlannak tartják.

Az elmúlt években a támogatások jelentős része veszített a reálértékéből, ezért a gyes, a családi pótlék, az ápolási díj, a fogyatékossági támogatás mielőbbi, legalább az infláció mértékével egyező emelésére is szükség van - hangsúlyozták a résztvevők, akik szerint "megfelelő körültekintéssel" erősíteni kell a természetbeni ellátásokat, mivel úgy gondolják "nem lehet készpénz nélkül hagyni embereket".

Kiemelték továbbá, hogy nem céljuk újabb intézmények létrehozása, azonban összefogottan kezelnék a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokat a munkaügyi ellátásokkal, miközben kiemelten támogatnák a civil szervezetek munkáját. Az egyeztetés résztvevői szerint egy új, időtálló szociális törvényre is szükség lesz a szociális- és egészségügyi irányítás szorosabb együttműködése mellett.

A szocialista párt tájékoztatása szerint a keddi tárgyaláson az MSZP-n kívül a Demokratikus Koalíció (DK), a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK), a Híd a Demokráciáért Egyesület, a Thomas Mann Egyesület, valamint Horizont-Fég KHE képviselői vettek részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.