Mégem lesz ingyenes a BKV a szolgálaton kívüli rendőröknek

A szolgálaton kívüli budapesti rendőröknek áprilistól jegyet kell váltaniuk a BKV-járatokra, mert a társaság és a rendőrség nem tudott megállapodni abban, ki fizesse a szolgáltatás után járó áfát.

A főváros jogi bizottsága támogatja azt a javaslatot, hogy a szolgálaton kívüli budapesti rendőrök is fizessenek a BKV-járatokon való utazásért; a bizottság hétfői ülésén döntött arról, hogy a kedvezmény visszavonását indítványozza a szerdán ülésező Fővárosi Közgyűlésnek.

A testület azért tűzi napirendre a február óta díjmentességet biztosító rendelet módosítását, mert a BKV és a rendőrség nem tudott megállapodni abban, ki fizesse a szolgáltatás után járó általános forgalmi adót.

A jelenlegi szabályozás szerint az ORFK és a BRFK egyenruhát viselő hivatásos tagjai díjmentes utazásra jogosultak a BKV-járatok teljes vonalhosszán, az új - várhatóan április első napjaiban hatályba lépő - szabályozás azonban már csak a szolgálatban lévő és egyenruhát viselő hivatásos rendőröknek biztosítana díjmentes utazást.

A BKV-járművek ingyenes igénybevételének lehetőségéről január 12-én döntött a Fővárosi Közgyűlés. A február elsején hatályba lépett rendelet előírta, hogy az ingyenességgel kapcsolatos áfa-megtérítésről egyezzen meg a BKV az Országos, s a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. Mivel a felek az adóvonzatokról nem tudtak megállapodni, az előterjesztő - György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes - az önkormányzat honlapján közölt javaslat szerint a közgyűlés e heti ülésén azt kezdeményezi, hogy vonják vissza a kedvezményt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) múlt szombaton közölte: áfa-fizetési kötelezettsége a BKV Zrt.-nek azért keletkezett volna, mert ha ingyen szolgáltatnak a rendőröknek magáncélokra, az diszkriminatív, vagyis nem általánosan meghirdetett kedvezmény.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalása alapján ez esetben a szolgáltatást nyújtó félnek áfa-fizetési kötelezettsége keletkezik, melynek adóalapja nem a szolgáltatás kiszámlázott díja (0 Ft), hanem a szolgáltatás előállításának részarányos ráfordítása. (Ezen felül a rendőrségnek is szja- és tb-fizetési kötelezettsége keletkezett volna, mivel a munkavállalók az ingyenes utazást magáncélra is igénybe vehették volna, nem csak munkavégzéshez.)” - írta válaszában a BKK.

A közlekedési központ magyarázata szerint, ha „a megállapodás megköttetett volna, úgy a szolgáltatás ingyenességéből eredő veszteséget tételesen sem a kormány, sem az önkormányzat nem finanszírozta volna. Közvetve ugyanakkor az így kieső bevételeket a működési támogatások növelésével kellett volna pótolni a BKV Zrt. fizetőképességének megőrzéséhez”.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.