Megbüntették a Fideszt a tapolcaiak

Hiába nyert Ajkán a baloldal, nem tudta mozgósítani a potenciális szavazóit. Sümeget vitte a Fidesz, de leginkább a Jobbik kórházas kampánya hatott.
Nagyrészt bejöttek a vasárnapi tapolcai időközi választás előzetes esélylatolgatásai – mind a részvételi adatokat, mind az egyes pártok szereplését illetően. A részvétel kifejezetten alacsonynak mondható: az egy évvel ezelőtti parlamenti voksolás ebben a körzetben 43 ezer 42 választót mozgatott meg, most 29 ezer 496-an járultak az urnákhoz, ami 19 százalékos csökkenést mutat. (Összehasonlításképpen: a februári veszprémi időközin 20 százalékos volt a visszaesés a tavaly áprilisi részvételhez képest.)

A küzdelem három jelöltre korlátozódott: Rig Lajos (Jobbik), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) és Pad Ferenc (MSZP-DK) egymáshoz képest tízszázalékos különbségen belül maradtak. Az 1 százalékot a függetlenek és a többi pártjelölt közül egyedül Sallee Barbara (LMP) ugrotta meg, 602 szavazata (2,05 százalék) azonban nem befolyásolta a végeredményt.

Bár vasárnap közel 13 ezerrel kevesebben voksoltak, mint tavaly áprilisban, a Jobbik abszolút számokban is javított: tavalyi jelöltjük, Dobó Zoltán 10 ezer 110 szavazatot gyűjtött, míg most Rig Lajos 10 ezer 354-et. A szavazók számát tekintve a kormánypártok veszítettek a legtöbbet, az azóta elhunyt Lasztovicza Jenőre egy éve 18 ezer 570-en voksoltak, Fenyvesi Zoltán megállt 10 ezer 93-nál. A baloldal sem büszkélkedhet: tavaly Horváth József még 11 ezer 769 voksot kapott, Pad Ferencet vasárnap 7 ezer 712-en támogatták. Az alacsony részvétel és a körzeten belüli átrendeződés miatt a pártok egymáshoz való támogatottsága jelentősen átalakult – a Jobbik 15 százalékot javított, miközben a Fidesz-KDNP 9, a baloldal pedig 1 százalékot bukott.

A vasárnapi eredmények szerint a választókerületben (az előzetes várakozásoknak megfelelően) területileg jól elhatárolható az egyes pártok támogatottsága. Tapolcán az összes szavazókört behúzta a Jobbik, ami totális fordulat a tavaly áprilisi helyzethez képest, amikor Lasztovicza Jenő mind a 15 szavazókört hozta a kormánypártoknak.

Orbán Viktor kormányfő múlt heti személyes kampánya gyakorlatilag nem hozott értékelhető eredményt a Fidesz számára: a párt Tapolcán elveszítette szavazói 30-50 százalékát. Az MSZP-DK 20-30 százalékot bukott a városban, a Jobbik viszont 50-80 százalékkal javított az egy évvel ezelőtti eredményén (ez szavazókörönként 100-150 plusz voksot jelentett.) A Jobbik a tapolcai kórház újranyitására építette fel a kampányát, ami a város vonzáskörzetében is hatott, hiszen a környékbeli falvakban is kivétel nélkül a radikális párt győzött.

Sümeget és környékét előzetesen a Fidesz felségterületének tartották – ezt visszaigazolta a voksolás: valamennyi sümegi szavazókört Fenyvesi Zoltán nyerte meg, és ő tarolt a környékbeli falvakban is. Pad Ferencnek nem sok babér termett a kistelepüléseken, két aprófaluban ugyan az élen végzett, ám a többi községben Fenyvesi és Rig nagyjából fele-fele arányban diadalmaskodott.

Az előrejelzéseknek megfelelően Ajkán az MSZP-DK jelöltje meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a vetélytársait, a 29 szavazókörből 22-t elhozott, Fenyvesi Zoltán 7 körben győzött, Rig Lajos egyikben sem tudott nyerni. Ennek ellenére az MSZP bukásként értékelheti, hogy a részvételi arány az ajkai szavazókörök többségében a 40 százalékot sem érte el, és mindhárom esélyes induló jóval kevesebb voksot kapott, mint az egy évvel ezelőtti pártjelöltek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.