Megbüntetik-e Orbánt, mert nem csatolta be a biztonsági övet?

Orbán Viktor az elmúlt hét elején tette közzé azt a videofelvételt, amelyen látszik, hogy a Terrorelhárítási Központ autójában utazva nem használja a biztonsági övet – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök által elkövetett szabálysértésre a Népszava.

Egy igen egyszerű kérdésre ötödik napja nem ad választ a rendőrség. Vagyis: a Népszavának egyelőre nem sikerült megtudnia, hogy indítanak-e szabálysértési eljárást a kormányfővel szemben, aki közösségi oldalán maga hozta nyilvánosságra azt a videofelvételt, amely szerint úgy utazott egy gépkocsiban, hogy nem csatolta be a biztonsági övet. A lap valószínűleg erre a felvételre utalt, de másutt is látszik, hogy a miniszterelnök öv nélkül vezet.

A Népszava Papp Károly országos főkapitányt az ORFK sajtószolgálatán keresztül kérdezte meg: indul-e eljárás Orbán Viktor ellen. A lap szerint erre egyetlen jogszerű válasz létezik: a bírság.

A rendőrség eddigi gyakorlata az volt – emlékeztet a lap –, hogy a fotókon, videókon rögzített felvételeken szereplő szabálysértések esetében azonnali eljárást kezdeményeztek és bírságoltak – akár rendőröket is. Jelzik, hogy Győzike ellen is vizsgálat indult, mert műsorában látható volt: bekapcsolt öv nélkül ült az autójában.

A Népszava a múlt csütörtökön tette fel a kérdést, utalva arra is, hogy Orbán már korábban közölt olyan videofelvételeket – például a hóhelyzet idején –, amelyeken autójában ugyancsak biztonsági öv nélkül utaztak a megmentett erdélyi kamionosok – illetve ő maga is számos szabálysértést követett el vezetés közben (záróvonal átlépése, szembejövő sávban haladás, tilosba behajtás stb.).

Szóbeli és írásbeli megkeresésükre a a belügyminiszter kabinetjéből ígértek reagálást, de érdemi válasz onnan sem érkezett.

Papp Károly főkapitány – illetve szervezete – a jelek szerint nem hajlandó megállapítani a nyilvánvaló szabálysértést, de az eljárás indításának megtagadását sem vállalja – vonja le a következtetést a Népszava. Így marad a költői kérdés: „Ha önt, kedves olvasó, az övhasználat hiánya miatt elkapja a rendőr, vajon eredménnyel hivatkozhat-e Orbán Viktorra...?”

A jelenleg hatályos szabályok szerint a gépkocsiban, amelynek meghatározott üléseit biztonsági övvel kell felszerelni, továbbá olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzítenie. Ez az utasnak is kötelezettsége, a gépkocsivezető ennek elmulasztása miatt nem vonható felelősségre, tehát a bírságot sem ő fizeti – idéz a hatályos szabályozásból a lap. A rendelkezés sem a biztonsági öv becsatolásának megkövetelését, sem a becsatolás ellenőrzését nem írja elő a járművezető számára.

Ilyen szabálysértés esetén egyébként a rendőrség fix tarifákkal „dolgozik”: lakott területen belül 15 ezer, azon kívül 30 ezer, autópályán pedig 40 ezer forint a büntetési tétel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.