Megállt az élet Tiszabőn: hétből négy képviselő előzetesben

A bíróság elrendelte Tiszabő polgármesterének előzetes letartóztatását a szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalás ügyében. Így a tiszabői képviselő-testület hét tagja közül már négyen vannak előzetes letartóztatásban, emiatt a grémium nem tudja a feladatát ellátni, működése ideiglenesen szünetel.

Tiszabő polgármestere a független jelöltként megválasztott Farkas Barnabás, aki 2006 és 2010 között is a falu első embere volt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a csütörtökön őrizetbe vett elöljárót több rendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

Szabó Zita őrnagy tájékoztatása szerint ezzel a "szocpolos" ügyben tizenháromra emelkedett az előzetes letartóztatásban lévők száma. Ők főként azok, akik a leginkább haszonélvezői voltak a körülbelül 400 millió forint kárt okozó csalássorozatnak.

Szocpol zsebbe

Eddig a 2005 és 2009 közötti időszakot átvizsgálva kétszáz bűnesetet derítettek fel a nyomozók. Ezek lényege, hogy a gyanúsítottak fiktív ingatlan-adásvételi szerződések megkötése után igényeltek különböző összegű, több millió forintos szociálpolitikai támogatásokat.

Az ingatlanokat megvásárló vevők az esetek nagy részében nem akartak a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel, a bűncselekményekkel az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alacsonyabb volt, mint az adásvételi szerződésen feltüntetett összeg, sokszor csak annak tizedét tette ki. A több gyermeket nevelőket - akik a kellő önerő megléte esetén jogosultak lettek volna az állami támogatásra - tiszabői emberek keresték fel helyben, illetve az ország más településein.

Ők a rászorulóknak a támogatás "elintézését" ígérték és házhoz jutással kecsegtették őket, a legtöbbször azonban azt közölték velük: mivel azok pénzhiány miatt úgysem tudnák igénybe venni a "szocpolt", ők azt egy meghatározott összegért megvásárolják tőlük, cserébe a kapott állami támogatást eltették.

A gyanúsítottak száma 271, ebbe a körbe ugyanis beletartoznak a szervezők mellett az ügyben eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kis mértékben ugyan, de részesültek.

A polgármester előtt a tiszabői jegyző került előzetes letartóztatásba, feltehetően azért, mert a fiktív adásvételi szerződésekhez hivatalból neki kellett igazolnia, hogy a kialkudott vételár a helyi lakáspiaci árakkal szinkronban van.

Az önkormányzat működése szünetel

Mivel a tiszabői képviselő-testület hét tagja közül négyen előzetes letartóztatásban vannak, a grémium határozatképtelenség miatt a továbbiakban nem tudja a feladatát ellátni, így működése ideiglenesen szünetel - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal pénteken az MTI-vel.

A hivatal tájékoztatása szerint ugyanakkor Tiszabőn 2011. február 24-e óta adósságrendezési eljárás zajlik. Ennek időszaka alatt a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek kivételével a helyi önkormányzat kötelezően ellátandó feladatainak és hatásköreinek teljesítésével kapcsolatos valamennyi döntést az adósságrendezési bizottság hozza meg.

A Tiszabőn kialakult helyzet jogi megoldását nagymértékben meghatározza, hogy a képviselő-testület megválasztott mandátummal rendelkező, ugyanakkor tevékenységükben akadályozott tagjai mikortól vehetnek részt ismételten a testület munkájában. Abban az esetben, ha a képviselők vagy a polgármester akadályoztatása megszűnik, újra biztosítottá válik a testület működéséhez szükséges minimális létszám.

Ha valamelyik képviselő az akadályoztatása, az előzetes letartóztatása idején lemond a képviselői mandátumáról, akkor a helyi választási bizottság döntése alapján a helyére a listán következő, legtöbb szavazatot kapott jelölt lép. A polgármester lemondása esetén időközi választást kell kiírni.

Feloszlatják a testületet?

A jogszabályok alapján, ha az önkormányzat képviselő-testülete tartósan nem működik és működőképességének helyreállítása, illetve működésének folytatása nem várható, akkor az Országgyűlés a kormány kezdeményezése alapján az Alkotmánybíróság véleményének a kikérését követően azt feloszlathatja. Ebben az esetben új helyi választásokat írnak ki és addig köztársasági biztos garantálja a meghatározott önkormányzati, továbbá az államigazgatási feladatok ellátását.

Az Országgyűlés ez idáig két önkormányzat feloszlatásáról döntött, Tiszaderzs és Tápiószele település esetében.

A polgármester akadályoztatása esetén feladat- és hatáskörét teljes jogkörrel az alpolgármester látja el, illetve részben a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatában meghatározott személy. Tiszabő  önkormányzatánál két alpolgármestert választottak, az egyikük előzetesben van, a helyettesítést a másik biztosíthatja.

Elvezetik Farkas Barnabást az itélethirdetés után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei bíróság folyosóján
Szolnok, 2011. július 22. Elvezetik Farkas Barnabást az itélethirdetés után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei (JNSZ) bíróság folyosóján. Farkas Barnabást Tiszabő polgármesterét 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a JNSZ Megyei bíróság. A polgármestert okirat-hamisítással, hivatali hatalommal való visszaéléssel és csalással vádolják. MTI Fotó: Mészáros János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.