A minisztérium és az OTP keringőre hívja a versenytársakat

A gyámhatósági felügyelet alatt álló kiskorúak és a gondnokoltak, például az értelmi fogyatékosok "készpénzvagyonának értékálló megtakarításként történő kezelése érdekében" írt alá megállapodást tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az OTP Nyrt.

A megállapodásra Soltész Miklós szociális államtitkár szerint azért volt szükség, mert eddig a pénzügyi ismeretekkel nem okvetlenül rendelkező gyámok kötöttek külön-külön megállapodásokat a bankokkal, ami van, akinél jobban, van, akinél kevésbé előnyösen sikerült.  

A nem kizárólagos megállapodás azért az OTP-vel köttetett, mert ők kezelik a legtöbb úgynevezett gyámi betétet. Ezek a betétek válnak biztonságosabbá és jobb feltételűvé ezután az államtitkár szerint. Az értékőrzés érdekében a gyámi forintszámlák látra szóló kamatát az előző három havi infláció számtani átlagához kötik (mínusz fél százalék). A KSH tavalyi előzetes adatai szerint egyébként több mint 26 ezer kiskorú és közel 27 ezer gondnokolt rendelkezik gyámi betéttel körülbelül 47 milliárd forint értékben.

– Nagyon remélem, hogy ez a megállapodás arra biztatja majd a többi, gyámi betéteket vezető bankot, hogy megkeressenek minket, hiszen az ő érdekük is, hogy tovább vezethessék a gyámoltak számláit – magyarázta lapunknak az államtitkár. Hozzátette: bízik abban, hogy a többi bank is kedvezményesebb feltételeket ad a gyámoltaknak, hiszen ez a megállapodás „felhívás keringőre”. A gyámok ugyanis átvihetik a számlákat az OTP-hez, ha csak náluk lesznek kedvezőbbek a feltételek. 

Emellett az OTP Bank továbbra is lehetőséget biztosít a megtakarítások gyámhatósági forintszámlán speciális, hat hónapos és kétéves lekötött betétben történő elhelyezésére, valamint a mindenkori akciós lekötött betétek igénybevételére. A megállapodás szerint a bank vállalja, hogy évente 20 millió forinttal örökbefogadó szülők lakhatási problémáin segítenek. A tervek szerint 4-5 örökbefogadó család lakhatását tudják így megoldani minden évben. 

Kovács Antal, az OTP Nyrt. vezérigazgató-helyettese hozzáfűzte, hogy a bank 280 fiókjában a gyámi betétekre specializált ismeretekkel rendelkező ügyintézőkkel várják ezeket a különleges ügyfeleket. Emellett úgynevezett gyámügyi betétkönyvet és devizaszámlát is kialakítottak, melyek az átlagosnál szintén magasabb kamatozásúak.

A múlt héten bejelentett, szintén az állami gondozásban élőket érintő gyerekvédelmi lakásalapról az államtitkár elmondta, hogy most terjesztik be a törvényt, így akár már ősztől vagy jövőre elindulhat a program. Hozzátette, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig az állami gondoskodásból kikerült gyerekek nem tudták megfelelően felhasználni az államtól kapott otthonteremtési támogatást. Ezért döntöttek úgy, hogy tíz év alatt négyezer állami bérlakást vesznek, ahol a fiataloknak rezsit kell fizetniük, a lakbér összegét pedig félreteszik számukra, és maximum tíz év múlva megkapják. Megjegyezte, hogy ezen fiatalok lakás-előtakarékossági számlái nem okvetlenül az OTP-nél lesznek, bármely banknál lehetnek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.