Megállapodást köt a főváros az ELTE-vel és a Műegyetemmel

Együttműködési megállapodást köt a fővárosi önkormányzat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

A Fővárosi Közgyűlés a szerdai ülésén egyhangúlag támogatta a megállapodások megkötését. A képviselők által támogatott dokumentum szerint az önkormányzat a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásakor támaszkodni kíván az egyetemek szellemi bázisára.

Az ELTE a megállapodás szerint vállalja, hogy megszervez egy "budapesti egyetemi kötődésű tudósokból álló nemzetközi tudományos támogató hálózatot", a Műegyetem pedig kutatói műhelyt hoz létre, amely integrálja a főváros jövőjével kapcsolatos alapkutatásokat és elemzéseket, továbbá részt vesz a közúti és vízi közösségi közlekedési fejlesztési tanulmányok elkészítésében.

Tarlós István példaként említette, hogy a diákok nyáron a fővárosban ismerkedhetnének a közigazgatással. A főpolgármester azt hangoztatta: a fővárosnak büszkének kell lennie az egyetemeire.

A főváros márciusban hasonló együttműködésről számolt be a Magyar Tudományos Akadémiával. Az önkormányzat akkor azt közölte, hogy a főváros vezetése a jövőben támaszkodni fog az Akadémia szellemi bázisára, és javasolja, hogy az intézmény vegyen részt fővárosi szakpolitikai kérdések kidolgozásában.

A közgyűlés arról is döntött szerdán, hogy a főváros együttműködési megállapodást köthet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

A Tarlós István főpolgármester és Nagy Dávid HÖOK-elnök között kötendő megállapodás értelmében az önkormányzat és az érdek-képviseleti szervezet megegyezik abban, hogy az együttműködésüket érintő tanácskozásokra és rendezvényekre kölcsönösen meghívják egymás képviselőit.

Az önkormányzat vállalja azt is, hogy "a fővárosban működő felsőoktatási intézményekben hallgatókat fokozottan érintő fővárosi rendeletek és az egyetemi ifjúságot érintő egyéb döntések előkészítési folyamatában" kikéri a HÖOK véleményét.

A dokumentum értelmében a főváros figyelembe veszi a hallgatók közlekedési szokásait is egyebek mellett a BKV-járatok kialakításakor, valamint a kerékpárutak vonalvezetésének megtervezésénél.

A HÖOK azt vállalja a megállapodásban, hogy az önkormányzat hallgatókat érintő döntéseinek és rendeleteinek meghozatalához szükséges háttérkutatásokban és tanulmányok elkészítésében aktív szerepet vállal.

A HÖOK kész segítséget nyújtani a budapesti ifjúsági koncepció megvalósulásához is. Az aláírandó dokumentum értelmében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az egyetemi könyvtárak is szorosabban együttműködnek majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.