Megalázták és kirúgták, mert régészeti feltárásra fordította a pénzt

A Csongrád Megyei Közgyűlés egy jogszerűtlen eljárás keretében hozott – minden pontjában törvénysértő – fegyelmi határozattal rúgta ki még tavaly a szegedi múzeumigazgatót – így szól a Szegedi Törvényszék most kihirdetett jogerős ítélete. A volt igazgató nem kíván további jogorvoslattal élni. Keserűen csupán annyit jegyzett meg: 40 évig dolgozott a múzeumban, ahol a kirúgásával még meg is alázták.

Jogerősen megnyerte a munkaügyi pert volt munkáltatója ellen Zombori István, a szegedi Móra Ferenc Múzeum volt igazgatója, akit tavaly áprilisban először rendkívüli közgyűlésen azonnali hatállyal nyugdíjaztak, ezt követően pedig egy fegyelmi eljárásban még el is marasztaltak.

Zomborinak az volt a bűne a múzeumot fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés elnökének szemében, hogy az M43-as autópálya régészeti feltárására kapott pénzt valóban a régészeti feltárásra akarta fordítani. A megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna például arra akarta rábírni Zomborit, hogy spóroljon a feltáráson dolgozók jövedelmével – ne közalkalmazottként, hanem a dolgozóknak előnytelen eseti megbízási szerződéssel foglalkoztassa őket.

A megye tehát mindenképpen pénzt akart a múzeumtól. Amikor az igazgató nem tette meg, amit kívántak tőle, március 25-én fegyelmi eljárást indítottak ellene. Mivel ezzel nem lehetett azonnal eltávolítani az intézmény éléről, április 15-én rendkívüli közgyűlésen azonnali hatállyal nyugdíjazták.

Az eset nagy sajtóvisszhangot és tiltakozást váltott ki a politikai jobboldalon is. Zomborit mérsékelt jobboldalinak, de kiváló szakembernek tekintették, és már őt is a Magyar Anna vezette, fideszes többségű közgyűlés nevezte ki a múzeum élére, méghozzá úgy, hogy tudták: Zombori a vezetői kinevezésének lejárta előtt eléri a nyugdíjkorhatárt. Elődjét, Vörös Gabriellát még az MSZP-s többség távolította el az igazgatói posztról – ugyancsak az autópálya-feltárásra adott külön pénz miatt.

A megyei önkormányzat – vélhetően azért, hogy megmutassa, nem érdekli a közvélemény – végigvitte a fegyelmi eljárást a nyugdíjba száműzött igazgató ellen. Magyar Anna a közgyűlés elnökeként úgy döntött, hogy nem nevez ki külön fegyelmi tanácsot, hanem az általa vezetett testület lesz a fegyelmi tanács. A közgyűlés három alkalommal tárgyalta a Zombori ellen felhozott vádakat, majd kilenc pontban elmarasztalta őt – anélkül, hogy egyetlenegyszer is szót adtak volna neki, hogy elmondja érveit.

A Szegedi Törvényszék az ítéletében a fegyelmi határozat minden pontját, és magát az eljárást is törvénysértőnek minősítette, és megsemmisítette. Mivel a múzeum időközben átkerült a Csongrád Megyei Kormányhivatal fenntartásába, az pedig nem fellebbezett, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Keddi sajtótájékoztatóján a volt igazgató kijelentette: közel 40 évet dolgozott a Móra Ferenc Múzeumban, úgy érzi, nemcsak kirúgták, hanem még meg is alázták a fegyelmivel. Az ítélet jogi és erkölcsi elégtételt jelent számára, amivel megelégszik; nem kíván polgári pert indítani, kártérítést kérni. Az eljárás idején úgy érezte: a múzeum léte a tét. Az a fejlemény, hogy a fegyelmi eljárást jogerősen törvénytelennek minősítette a bíróság, a Móra Ferenc Múzeum pedig kikerült a megyei közgyűlés fennhatósága alól, reményt nyújt a múzeum pénzügyi és szakmai jövőjére nézve, fogalmazott a volt igazgató.

Zombori István távozóban
Zombori István távozóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.