Tiltakozás a köznevelési törvény ellen: Hálózat a Tanszabadságért

Két nappal azután, hogy az oktatási tárca benyújtotta a sokat vitatott köznevelési törvény tervezetét, oktatási, esélyegyenlőségi szakértők, a területen dolgozó szervezetek képviselői és szülők megalakították a Hálózat a Tanszabadságért nevű társaságot.

Az alapítók között megtalálható Arató László, középiskolai tanár, Magyartanárok Egyesületének elnöke, Dávid János, szociológus, az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület ügyvivője, Vég Zoltán Ákos, az Equity – Méltányos Közoktatásért Egyesület elnöke, Fábry Béla, középiskolai tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság alelnöke, Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, L. Ritók Nóra, művészetoktatási-esélyegyenlőségi szakértő, Lóránd Ferenc, a neveléstudományok kandidátusa, Nahalka István, oktatáskutató, Trencsényi László, tanszékvezető egyetemi docens, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke és Vekerdy Tamás pszichológus is.

A Hálózat a Tanszabadságért azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartják amilyen tartalommal és amilyen eljárásban – a szakmai, a szakmai érdekképviseleti és civil vélemények, valamint az előzetesen bejelentett véleményezési határidők figyelmen kívül hagyásával – a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét előkészítették.

A hálózat céljai, hogy a közoktatási-köznevelési rendszer állapotát és az ezzel kapcsolatos jogalkotási folyamatot figyelemmel kísérjék, a jogsértő törvényalkotás ellen fellépjenek, hogy érdemi társadalmi-szakmai-civil párbeszédet kezdeményezzenek a közoktatásról. Emellett követelik, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvénytervezetet vonják vissza, a kormány vegy fel a kapcsolatot a közoktatásban-köznevelésben érintett társadalmi szereplőkkel, szülőkkel, tartson információs kampányt a pedagógusoknak és érettségüknek megfelelően a tanulóknak is. Kérik a közoktatásban-köznevelésben érintett további szereplők - önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak, művelődési közösségek, sportkörök - tájékoztatását is. Az alapítók kiemelték, hogy a HAT nyitott kezdeményezés, minden szervezet és magánszemély, aki céljaival azonosulni tud, csatlakozhat hozzá.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.