Még több kórháza lesz az államnak

Újabb 50-55 kórházat államosítanak. A folyamat végén – legkorábban júliusra – derül ki, hogy hol, milyen ellátóhely maradhat.

Ingó és ingatlan vagyonnal, adóssággal valamint a működtetéshez kapcsolódó gazdasági társaságokkal, együtt veszi át az állam városi kórházakat. Bár az országgyűlésnek már benyújtott törvényjavaslatban mintegy 55 intézmény szerepel, Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint a parlamenti vitában ez a lista tovább bővülhet.

Az Országgyűlésnek benyújtott javaslat szerint lesz megye, ahol hat, de olyan is, ahol csak egy intézmény kerül "állami gondoskodásba". A legtöbb kórházat Komárom-Esztergom megyében (hatot) és Veszprém megyében (ötöt) vesz át az állam. Bács-Kiskun, Borsod, Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyékben négy kórház lesz állami. Békés és Zala megyében három; Fejér, Nógrád, Tolna, Somogy és Vas megyében két-két intézményt vesz át az állam. Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében egy-egy kórházat államosítanak

Az állam július 15-i hatállyal vállalja a települési önkormányzatok "egészségügyi intézményekkel összefüggésben 2012. május 1-jén fennálló adósságát". A települések a magyar állam által átvállalandó adósságállományt e törvény hatálybalépését követően nem növelhetik. 

Több olyan intézmény is van, amely jogvita, vagy a kórházi tulajdon rendezetlensége miatt a benyújtott javaslatban nem szerepel. Az említett okok miatt kérdéses például a debreceni Kenézy kórház sorsa.

A kormányzat által március 28-án államosításra kijelölt 55 kórház között nem szerepel a kazincbarcikai kórház sem. Ez azért is van, mert a debreceni egyetemmel kötött szerződésünk komplex, hosszú távú és előnyös mindenki számára. Azt a kormányzati ígéretet is megkaptuk, hogy ha ebben bármilyen változást, változtatást terveznének, akkor előtte feltétlenül egyeztetnek velünk" – közölte a polgármester nyilatkozatát a lap.

Szócska Miklós ezzel szemben a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: mindent átvesznek,  ami önkormányzati tulajdon. Kazincbarcikán az a helyzet, hogy egy gazdasági társaság átvette a feladatot, nincs önkormányzati feladat, tehát azt nem tudja az állam átvenni, de az ingatlant, amelyben a kórház működik értelemszerűen átveszi az állam. Szócska szerint több hasonló helyzetű intézmény van országszerte, és ezeket még a törvényjavaslat vitája alatt tisztázni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.