Még nem tudják, hogy Orbán utazik-e a foci Eb-re

A miniszterelnök naptára rendkívül sűrű az adott időszakban, ezért egyelőre nincs döntés arról, hogy részt vesz-e a labdarúgó-Európa-bajnokság bármelyik rendezvényén – közölte lapunkkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A Népszabadság azért fordult a miniszterelnöki stábhoz, mert egyre több európai politikus csatlakozik a német kancellár kezdeményezéséhez, hogy a vezető politikusok maradjanak távol a néhány hét múlva kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzéseitől, tiltakozásképpen a börtönbüntetésre ítélt, éhségsztrájkoló Julija Timosenko ügyében elkövetett durva jogsértések miatt.

A volt ukrán miniszterelnök verésből származó véraláfutásait mutatja kórházi ágyán
A volt ukrán miniszterelnök verésből származó véraláfutásait mutatja kórházi ágyánFOTÓ: MTI/AP/UKRAJINSZKA PRAVDA

Azt kérdeztük a miniszterelnöki stábtól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz-e a labdarúgó-Eb bármelyik rendezvényén, elutazik-e Lengyelországba vagy Ukrajnába bármelyik mérkőzésre, illetve mi a magyar miniszterelnök álláspontja Julia Timosenko fogva tartásának körülményeiről. A napokban Jose Manuel Barroso szóvivője jelentette be, hogy az Európa Bizottság elnöke is távol marad a labdarúgó-Eb-ről, ha Timosenko helyzete nem rendeződik. 

Ezzel párhuzamosan a közép-európai államfők május 11–12-i jaltai találkozóját is többen bojkottálják. Joachim Gauck német államfő jelentette be elsőként, hogy tiltakozásképpen elhalasztja tervezett útját, majd több európai vezető követte példáját. Vaclav Klaus cseh, Danilo Türk szlovén, Hainz Fischer osztrák államfők jelezték távolmaradásukat Jaltából. Lapunk levéllel fordult a köztársasági elnök hivatalához, hogy az új magyar államfő, Áder János részt vesz-e a jaltai találkozón, kérdésünkre még nem kaptunk választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.