Még mindig nem tudni, miért halt meg Bogdán Tibor

Több mint két év telt el azóta, hogy lelőttek egy magyar állampolgárt Irakban egy amerikai katonai támaszponton, ám mind a mai napig nem tudni, miért kellett meghalnia a Zala megyei férfinak.

A nagyradai Bogdán Tibor a higiéniai berendezéseket forgalmazó és működtető Toifor Kft. gépkocsivezetőjeként dolgozott Irakban. Nem először járt kint, a cég alkalmazottjaként már a második kiküldetését töltötte Irakban, amikor harminchat évesen életét vesztette. 2009. március 26-án holtan találták teherautója mellett a Tádzsiban lévő amerikai katonai bázison. Halálának körülményeiről nem adtak hírt az amerikai erők, a tragédia után mindössze annyit közöltek: gyilkosság gyanújával őrizetbe vették az akkor 25 éves Carl Stovall őrvezetőt, amiért lelőtt egy külföldi állampolgárt. Az amerikai katona ellen büntetőeljárás indult.

Bogdán Tibor fia és volt felesége a temetésen
Volt felesége, Marosfalvi Tünde és fia, Bogdán Bence virágot tesz Bogdán Tibor koporsójára

A Külügyminisztérium szűkszavú közleményben reagált megkeresésünkre, és ahogy egy éve, úgy most sem tudtak érdemi információt adni. Mindössze annyit közöltek, hogy a tárca továbbra is figyelemmel kíséri a büntetőügyet, és kapcsolatban áll az amerikai hatóságokkal. A halálesettel kapcsolatos bírósági eljárás azonban még folyamatban van az illetékes amerikai katonai bíróság előtt, egyelőre nem született ítélet az ügyben. Mint megtudtuk, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége is folyamatos tájékoztatást ad az ügy állásáról. A tárca arra a kérdésünkre sem tudott választ adni, hogy mikorra várható ítélet az ügyben.

Kerestük a megölt férfi volt feleségét, kisfia édesanyját is. Ő azonban nem kívánt nyilatkozni, elsősorban azért, mert maga sem tud semmit a folyamatban lévő büntetőügyről, volt férje halálának körülményeiről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.