Még meg sem alakult, máris szakad a baloldali kerekasztal

Semmilyen együttműködésre nem hajlandó az MSZP olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra valamennyi formáját – jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök az MSZP elnökségének és országgyűlési frakciójának közös döntését tolmácsolva.

Ennek értelmében a szocialisták nem fognak részt venni a „Baloldali Kerekasztal a Változásért” (BAKA) elnevezésű szövetségben, addig legalábbis biztosan nem, amíg a Thürmer Gyula vezette Magyar Kommunista Munkáspárt is tagja a közösségnek.

Mint arról a Népszabadság korábban elsőként beszámolt: pár napja egy Kossuth téri kávézóban megalapították a BAKA-t. A kerekasztal ülésén a Thürmer-féle Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve a Magyar Szocialista Párt volt jelen. Utóbbit Balogh András elnökhelyettes képviselte a tanácskozáson. A politikus lapunk kérdésére most azt mondta: a párt elnöksége tudott arról, hogy részt vesz a BAKA alakulásán, az ott történtekről tájékoztatta is a párt vezetését, és ezt követően született meg az elutasító határozat.

Hozzá kell tenni, hogy a párthatározat leszögezi: az MSZP továbbra is nyitott minden olyan párbeszéd előtt, amelynek „értékalapja a demokratikus értékrend és az antifasiszta gondolat, az euroatlanti szövetséghez tartozás támogatása, amely legfőbb céljának tekinti az Orbán-kormány leváltását, és az új Negyedik Köztársaság felépítését.” Ez pedig azt is jelentheti, hogy a BAKA működni fog a továbbiakban, viszont vagy az MSZP, vagy a kommunisták nélkül.

Schmuck Andor, az MSZDP főtitkára, a BAKA főszervezőjeként lapunk kérdésére azt mondta: a szocialisták álláspontja egyértelmű és világos. „A következő napokban írásban fordulok az alapító és az azóta csatlakozott szervezetekhez, hogy megtudjuk: ők hogyan viszonyulnak ehhez a döntéshez. A folytatás mikéntjéről csak ezután lehet beszélni” – fogalmazott lapunknak.

Az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is állást foglalt. Közleményükben leszögezik: nem vesznek részt a "szélsőbaloldali kerekasztalban". A DK nem kíván részt venni olyan kezdeményezésben, amely szélsőséges, az uniós tagságot  megkérdőjelező, a Fidesszel az elmúlt választásokon és azt megelőző népszavazásokon együttműködő kommunista párt is szerepet kaphat - fogalmaztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.