Meg lehet vizsgálni az MSZP, a Fidesz és a Centrum Parkoló Kft. rejtett kapcsolatait

Az Országgyűlés létrehozhat vizsgálóbizottságot az önkormányzati parkolócégek vizsgálatára - döntött egy 2007-es beadványról az Alkotmánybíróság (Ab), amelynek határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az MDF kezdeményezése kapcsán alkotmányértelmezést kért, mert olyan cégről volt szó, amelyet több fővárosi önkormányzat alapított. Emiatt kérdésesnek tartották, hogy az autonóm helyhatóságok feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben a parlamentnek van-e hatásköre. Az AB szerint az Országgyűlés egyetlen más hatalmi ág jogosítványait sem vonhatja el, ugyanakkor a hatalommegosztás elvéből az is következik, hogy nincs korlátozhatatlan hatalom. Vagyis: az, hogy a parlament minden közérdekű kérdés vizsgálatára bizottságot állíthat fel, épp a hatalommegosztás fontos garanciális eleme.

Az önkormányzati autonómiát az alkotmány elsősorban a kormánnyal és az államigazgatás rendszerével szemben védi, ami azt jelenti, hogy a végrehajtó hatalom a helyi közügyekbe nem avatkozhat be. Más azonban a parlament helyzete - szögezte le az AB -, hiszen a törvényhozás széles körű jogosítványokkal rendelkezik a helyhatóságok működési feltételeinek meghatározása terén.

A vizsgálóbizottság felállításának tehát nincs alkotmányos akadálya. Az AB felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy egy parlamenti vizsgálat során sem hozhatnak a helyhatóságokra kötelező döntéseket - kivéve az önkormányzati alapjogokat nem korlátozó törvényalkotást.

 

 

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága 2007 júniusában fordult az Ab-hez alkotmányértelmezésért, mivel az előzetes viták során felmerült, hogy nem hozható létre önkormányzati ügyekben vizsgálóbizottság a házszabály, illetve azt értelmező ügyrendi bizottsági állásfoglalás alapján.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2007. május 3-án jelentette be: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Centrum Parkoló Kft. ügyében a Figyelő című hetilapban megjelent írás alapján. A lapban hét fővárosi kerület MSZP-s és fideszes vezetése, valamint a Centrum Parkoló Kft. közötti gazdasági, személyes és politikai összefonódásról írtak tényfeltáró riportot. A Centrum Parkoló Kft. akkor visszautasította a cikket és a Magyar Demokrata Fórum megállapításait.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.