'Meg kell szabadulni azoktól, akik szégyent hoznak a rendőrségre'

Budapest főkapitánya szerint bizonyos időközönként szükség van arra, hogy megtisztítsák a szervezetet azoktól, akik szégyent hoznak rájuk.

Budapest főkapitánya szerint a testületnek meg kell szabadulnia azoktól a rendőröktől, akik szégyent hoznak a szervezetre. Tóth Tamás, a Fővárosi Közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén beszélt erről kérdésre válaszolva, az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban. A dandártábornok szűkszavúan annyit mondott még, hogy a rendőrség beosztottainak többsége tisztességes és becsületes. Hozzátette: ilyenkor mindig elindul egy láncreakció, amire bizonyos időközönként szükség van, hogy megtisztítsák a szervezetet azoktól, akik szégyent hoznak rájuk.

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését. Korábbi tájékoztatások szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének gyanúja miatt. 

Az ügyben a BRFK-tól K. Attila, a bűnügyi információs főosztály kiemelt ügyek osztályának felderítéssel foglalkozó egykori nyomozója és K. Tamás, a közrendvédelmi főosztály vezetője érintett. Előzetes letartóztatásban van G. Imre, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője, valamint H. Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztálya speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetője is.

Az egyik letartóztatott civilnek, V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége van, többnek a működését pedig ténylegesen is irányítja. Neki dolgozott a másik gyanúsított civil, V. István, akinek az volt a feladata, "hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak", és tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról is. V. István havi rendszerességgel, többszázezres, illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek.

A korrupciógyanús üggyel összefüggésben a Hajógyári-szigeten és környékén történt három balesetet és egy eltűnési ügyet is újravizsgál a rendőrség. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője egy lapinterjúban múlt héten azt mondta: két vízbefulladásos eset és egy fiatal eltűnése miatt korábban közigazgatási eljárás folyt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.