Még egy képviselőjelölt sem kért mentelmi jogot

Több képviselőjelölt is van, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, jelenleg nincs mentelmi jog elbírálásával kapcsolatos kérelem az Országos Választási Bizottság előtt.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője emlékeztetett rá: az OVB eddig két esetben döntött képviselőjelölt mentelmi jogáról és jelenleg nincs az OVB előtt ilyen tárgyú beadvány. Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz.

Virág Rudolf hangsúlyozta: az eljárásra nem a választási eljárási törvény szabályai vonatkoznak, hanem a hivatalban lévő képviselőkkel szemben alkalmazott jogszabály. Kérdésre válaszolva elmondta: amint mentelmi joggal kapcsolatos kérelem érkezik az OVB-hez, azt a testület napirendre tűzi és elbírálja.

A mentelmi jog kérdése azért került napirendre, mert több képviselőjelölt is van, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban. Az OVB két alkalommal határozott mentelmi ügyben. Az egyik egy 2009-es európai parlamenti (EP) választási ügy volt, akkor a bizottság nem függesztette fel Szima Judit, a Jobbik képviselőjelöltjének mentelmi jogát, aki ellen bujtogatás miatt indult eljárás.

A másik ügy pedig a 2010-es országgyűlési választáshoz kapcsolódó ügy volt: a bizottság felfüggesztette Egyed Zsoltnak, a Jobbik jelöltjének mentelmi jogát. A jelölt ellen rágalmazás miatt indult eljárás, az OVB - határozata szerint - azért függesztette fel Egyed Zsolt mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az országgyűlési képviselők választásának kiírását megelőzően történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. A magánvádlók azonban ejtették a vádat, a büntetőeljárás így megszűnt.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő bíróság vagy más hatóság előtt - megbízatásának ideje alatt és azt követően - nem vonható felelősségre leadott szavazata, továbbá a megbízatásának gyakorlása közben általa közölt tény vagy vélemény miatt. Ez a mentesség nem vonatkozik az államtitoksértésre, a rágalmazásra és a becsületsértésre, valamint a képviselők polgári jogi felelősségére.

A képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást és szabálysértési eljárást indítani. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetve magánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő az Országgyűlés elnökéhez. Szabálysértési ügyben a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt - a szabálysértési hatóság megkeresése alapján - a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökéhez.

A jogszabály szerint a képviselő-választáson jelöltként igazolt személyt a mentelmi jog szempontjából úgy kell tekinteni, mintha képviselő lenne, a mentelmi jog felfüggesztéséről azonban nem az Országgyűlés, hanem az OVB határoz, az indítványt az OVB elnökéhez kell benyújtani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.