Még drágább lesz temetni, szemetelni

Bár a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. idei árbevétele várhatóan 139 millióval haladta meg az előző évit és a mérleg szerinti eredmény eléri a 400 millió forintot, jövőre ismét árat emelnének. A jövő évben az ideihez hasonlóan 320 millió forintos fejlesztést terveznek

A temetkezési vállalat eredetileg három módozatot dolgozott ki az emelésre, amelyek közül a cég felügyelőbizottsága az átlagosan bruttó 8,3 százalékos áremelkedést támogatta, így erről szavaz szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Ebbe csaknem tízszázalékos bérnövekedést kalkuláltak bele a dolgozóknak. S azzal is számoltak, hogy a temetések száma, ha csekély mértékben is, de csökken. Ráadásul a nagyobb bevételt hozó koporsós temetés helyett a temettetők egyre nagyobb százalékban választják a hamvasztást. (A készülő új temetői törvény több korlátozást is bevezetne ezen a téren.)

Az új sírhelyek megváltásának, valamint a lejárt sírhelyek újraváltásának díja átlag alatti mértékben emelkedik. Hat százalékkal emelkedik a ravatalozás és 7,6 százalékkal a hatnotáls költsége.

Jelentős mértékben 34 százalékkal nő viszont a halotthűtés és 19 százalékkal a temetőn belüli szállítás ára. A halotthűtés esetében ugyanis a szolgáltatás igénybevétele évek óta csökken, miközben a karbantartási, üzemeltetési költségeket akkor is ki kell fizetni. A temetőn belüli szállítás árának növekedésébe viszont a BTI teljes szertartás autóparkjának idei csereköltségét is beépítette. A hamvak szétszóratásának díja ezeknél kisebb mértékben, de az átlagot meghaladóan 13 százalékkal növekszik.

A BTI javaslatában - a fizetősképes keresletre való hivatkozással - jövőre is tartalmazza a "kiemelt kategóriájű temetési helyek díjtételeit, persze megrendelési kényszer nélkül.

A temetkezési vállalat szolgáltatásaiban nem különül el a hatósági díjttétel alá tartozó, illetve a szabadáras tevékenység.

Mindent összeszámítva egy átlagos koporsós temetés nettó 4 százalékkal drágul. A hamvasztásos búcsúzásért 2,5 százalékkal, míg a szórásos temetésért 5,21 százalékkal kell többet fizetni és ebben még nincs benne az adótétel.

Ennél jóval szerényebb emelést terveztek a kéményseprők: átlagosan 4 százalékkal kérnének többet szolgáltatásaikért. Az egyedi kémények évenkénti ellenőrzéséért és tisztításáért 1552 forintot, míg a gyűjtükémények esetén 3460 forintot plusz 2377 forintot a kiszállásért kell fizetnünk jövőre ha a városatyák jóváhagyják a javaslatot.

Árat emelnének a szemetesek is. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a gazdasági válságra, a szelektívgyűjtés, illetve a betéti díjas termékek számának emelkedése okán csökkenő szemétmennyiségre hivatkozva drágítana.

Két verzióval álltak elő. Az első szerint átlagosan 7,4 százalékkal emelnék az árat. Így egy 120 literes kuka ürítése 679 forintba kerül majd a jelenlegi 632 helyett, míg egy 1100 literesé 6220 forintba az 5790 helyett. Az FKF Zrt. számításai szerint egy négytagú család 187 forinttal fizet majd többet a szemétszállításért, mint most. Hacsak nem a drágább, 19,3 százalékos emelési verzót támogatják a képviselők. Ebben az esetben ugyanis a 120 literes kuka egyszeri ürítése 754 forintba kerülne , míg a legnagyobb 1100 forintosé 6910 forintba. A fenti példacsalád 487 forinttal fizetne többet havonta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.