Még az ősszel munkához láthatnak a településőrök

Akár már október 1-jétől alkalmazhatják az önkormányzatok azokat a közterület-felügyelőket és településőröket, akiknek a fizetését az állam átvállalja; a pályázatot csütörtökön hirdetik meg - közölte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

A tárcavezető az önkormányzati szövetségek és a jegyzők különböző szövetségeinek képviselőivel folytatott egyeztetést követően az MTI-nek elmondta: a jelenlévők túlnyomó többsége a közbiztonság megerősítését szolgáló kormányzati programot és az alkalmazni kívánt eszközöket egyaránt szükségesnek és célszerűnek ítélte. Egyetértettek például azzal, hogy a kis értékű lopások ügyében ezentúl a rendőrséghez is lehessen fordulni, és támogatták azt a szándékot, amelynek értelmében a jövőben a jegyző arra kötelezheti az elkövetőt, hogy megtérítse az okozott kárt - tájékoztatott Draskovics Tibor.

A miniszter elmondta, hogy szerdán még egyszer egyezteti az önkormányzati szövetségekkel azoknak a pályázati felhívásoknak a szövegét, amelyek alapján támogatáshoz juthatnak. Csütörtökön hirdetik meg a pályázatot, így akár már október 1-jén meg lehet kezdeni a településőrök és a közterület-felügyelők felvételét.

A pályázatnak nincs meghatározott keretösszege. A kormány szándéka az, hogy minden településen legyen közterület-felügyelet, ezért településenként legalább egy ilyen munkavállalót finanszíroz. Ahol pedig már van ilyen alkalmazott, ott a közterület-felügyelő mellé két-két kisegítőt finanszíroz az állam - tette hozzá a tárcavezető. Draskovics Tibor hangsúlyozta: az, hogy a kormány pályázat útján pénzt juttat az önkormányzatoknak közterület-felügyelők, településrendészek alkalmazására, nem a rendőrség megerősítése helyett, hanem azt kiegészítve történik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember elején Rend és biztonság címmel tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot hirdetett. A kormányfő a Rendőrtiszti Főiskola budapesti tanévnyitóján azt mondta, hogy 2010-től szerződéses rendőrök állhatnak szolgálatba, ötven százalékkal több rendészeti főiskolást képeznek, így ezer rendőrrel lesz több az utcán. Az intézkedések között említette, hogy létrejön a településőrség, és a kis értékű lopások ügyében a rendőrséghez is lehet majd fordulni.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy emelik a polgárőrség támogatását, segítik roma fiatalok rendőrré válását, több pénz lesz térfigyelő kamerákra és 600 millió forinttal megerősítik a Nemzeti Nyomozó Irodát. Hozzátette: a rendőrök részt vehetnek konfliktusmegelőző képzéseken, illetve új szolgáltatás lesz a testület részéről a közbiztonsági tanácsadás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.