Orbán mégsem találkozik Gyurcsánnyal

Orbán Viktor nem megy el a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozóra. Ezzel is szeretné világossá tenni a Fidesz elnöke, hogy nem médiaesményekre, pr-eseményekre van szükség, hanem felelős kormányzásra. A kormányfő telefonon hívta fel a Fidesz elnökét azzal, hogy "üljünk le és beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért". A találkozót január első felére tervezték, és első reakciójában Orbán még hajlott az igenre.

Már kedden kereste Gyurcsány Ferenc kormányfő Orbán Viktort, hogy találkozóra hívja, ám csak szerdán délben hívták vissza. Közvetítők hívtak közvetítőket, majd kapcsolták egymásnak a két pártelnököt.

A kormányfő az MTI értesülését megerősítve jelentette be a beszélgetés hírét délután. "Telefonon hívtam fel Orbán Viktort, a Fidesz elnökét és meghívtam egy  konzultációra" - mondta a kabinet szerdai ülését követő budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc  azt közölte: a Fidesz elnökével folytatott beszélgetés alatt elismerte, különbözőek a felelősségek, van, amit  csak a kormány tehet meg, de van, amiben együtt kell működni. "Azt mondtam Orbán Viktor elnök úrnak, hogy üljünk le és  beszéljük meg, mit tudunk közösen tenni az országért" - fogalmazott  Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint muszáj meghallani az ország hangját,  amely azt mondja: azért vannak vezetőink, hogy állapodjanak meg az ország érdekében. Harc helyett összefogás kell – jelentette ki.

Orbán Viktor első nyilvános reakciójában még lehetségesnek tartotta az egyeztetést. A Fidesz elnöke  az InfoRádiónak nyilatkozva arról beszélt, még egyeztet a Fidesz vezetésével, hogy milyen feltételeket szabnak. Azt mondta, hogy olyan reformokhoz nem adja a nevét a Fidesz, amelyek nem az emberek érdekeit szolgálják, de egy radikális gazdaságpolitikai fordulatról szívesen tárgyalnak. A gazdasági nyomás megszüntetéséről és az alkotó energiák felszabadításáról szeretnének egyeztetni.

Délután azonban Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője bejelentette: Orbán Viktor nem megy el a találkozóra. Elmondása szerint ezzel is szeretné világossá tenni a Fidesz elnöke, hogy van más út a válság kezelésére. S nem médiaesményekre, pr-eseményekre van szükség, hanem felelős kormányzásra.

Deutsch Tamás kabinetfőnök ezzel egy időben kiadott közleménye szerint a Fidesz a magyar emberek érdekeit szolgáló összefogásban részt vesz,  az emberek elleni összefogásban viszont nem. Szerintük a jövő évi költségvetés az emberek elleni összefogást jelenti.

Az MTI szocialista forrásra hivatkozva azt írta, az MSZP elnöke a  következő másfél évben elindítandó reformokhoz keresett volna partnert, és  miután az elmúlt hetekben többször nyilatkozott arról, hogy minél  szélesebb körben szeretne egyeztetni, ezért találkozna Orbán  Viktorral is.

A kormányfő több jelet talált korábban is a közeledésre. Gyurcsány Ferenc egy hete, a kabinet gazdaságélénkítő lépéseinek bejelentésekor azt mondta: repedezik a jég a kormány és az ellenzék között.

A Fidesz elnöke ugyanis,a kormánybejelentés előtt építőipari vezetőkkel találkozva azt mondta:  konkrét kérdésekben együttműködik pártja a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyek a válság ellenére megmaradjanak. A szükséges intézkedések között pedig épp a nagyobb előlegfizetést jelölte meg - azt az intézkedést, amelyről a kormány döntött, és amelynek részleteit egyébként épp most ismertette Gyurcsány Ferenc.

 

Gyurcsány-Orbán párbeszédek:

2005. 02. 03.: Négypárti találkozó és egyeztetés a második Nemzeti Fejlesztési Tervről

2005. 07. 08.: A rendszerváltozás utáni kormányfők találkozója, elsősorban európai ügyekben (résztvevők: Boross, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány)

2005. 07. 08.: A kormányfők találkozóját követte Gyurcsány és Orbán „számpárbajos” vitája, amelyet a televízió közvetített. A találkozó részleteit illetően (helyszín, időpont, körülmények) heves vita előzte meg a vitát

2005. 11. 14.: Pártelnökök találkozója és egyeztetése a garanciatörvény kapcsán Gyurcsány Ferenc dolgozószobájában. A tanácskozáson részt vett Szili Katalin házelnök, Orbán Viktor, a Fidesz, Hiller István, az MSZP, Kuncze Gábor, az SZDSZ és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is.

2006. 04. 05.: Televíziós kampányvita a két nagypárt miniszterelnök-jelöltjei között

2006. 04. 06.: Televíziós kampányvita a miniszterelnök-jelöltek között (Gyurcsány és Orbán mellett részt vett rajta Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is)

2008. 10. 18.: Orbán Viktor részt vesz a miniszterelnök által kezdeményezett Nemzeti Csúcson. Az ezt követő ötpárti találkozón, illetve a Gazdasági Csúcson már nem a pártelnök képviselte a Fideszt.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a Parlamentben
Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.