Még a templomba járók is engedélyeznék az abortusztablettát

A magyarok háromnegyede támogatná az abortusztabletta bevezetését, ebben párthovatartozás szerint sincsen lényeges véleménykülönbség.

Miközben a kormány abortuszellenes kommunikációt folytatva az örökbefogadást propagálja, az abortusztabletta bevezetését pedig nem engedélyezi Magyarországon, a magyar társadalom ennél – pártállástól függetlenül – jóval megengedőbb álláspontot képvisel.

A Patent Egyesület felkérésére a Medián kutatói szeptember elején 1200, 18 évesnél idősebb embert kérdeztek meg az abortusszal kapcsolatos álláspontjukról, az eredmények pedig még Hann Endrét, a Medián ügyvezető igazgatóját is meglepték. Mint fogalmazott: a kutatási eredmények alapján a magyar társadalom tudatában ez a kérdés nem tartozik a legsúlyosabb problémák közé.

Bő egy évtizeddel ezelőtt még a lakosság 37 százaléka gondolta úgy, hogy növekedett az abortuszok száma, ma 26 százalékuk látja így. (Az abortuszok száma egyébként erőteljesen csökken, 2011-ben 40 ezer alá esett, tavaly pedig 36 118 művi terhességmegszakítást végeztek el.) Azok körében pedig, akik növekedést vagy változatlanságot érzékeltek, 37 százalékról 30 százalékra csökkent azok aránya, akik ezt nagyon súlyos problémaként ítélik meg. 

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyar lakosság többsége – 53 százaléka – elfogadhatónak tartja a jelenlegi abortuszszabályozást, 18 százalékuk még enyhítene is rajta, és csupán 13 százalékuk tartaná indokoltnak a szigorítást.

Ebben a kérdésben a fiatalabb korosztály megengedőbb, mint az idősebb: a 18-29 évesek 23, a 30-39 évesek 19 százaléka enyhítene a szabályozáson, míg a 60 fölöttieknek csupán a 15 százaléka, ugyanakkor a megkérdezettek többsége minden életkorban elfogadhatónak tartja a jelenlegi szabályozást. (A tévhittel szemben, miszerint a megesett tinilányok folyamodnak a leginkább az abortuszhoz – ezt sugallta a kormány is az abortuszellenes plakátkampánya során a „Megértem, ha még nem vagy kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek” felirattal –, a KSH adatai szerint a 20-as, 30-as éveikben járó nők esetében a legnagyobb az abortusz gyakorisága, a terhességmegszakításon átesett nők 42 százaléka pedig már rendelkezik gyerekkel, és csak kevesebb mint 20 százalék az, aki az első terhességet szakíttatja meg).

A kérdés megítélésében pártpolitikai hovatartozás alapján nincs lényeges különbség – mutatott rá Hann Endre. A kormánypárti szavazók 58 százaléka szerint ugyanis elfogadható a jelenlegi szabályozás, 16 százalékuk szigorítaná a feltételeket, 16 százalékuk pedig enyhítené. A baloldali ellenzékre szavazók 22 százaléka enyhítene, 13 százaléka szigorítana, 48 százaléka pedig elfogadja a mostani szabályokat. A Jobbikra szavazók esetében 17 százalékos a szigorítást pártolók aránya, ugyanakkor átlagon felüli, 20 százalék az enyhítésre voksolók aránya is.

A kutatás során egyébként vázolták is a megkérdezetteknek a jelenlegi szabályozás lényegét. Magyarországon a nők súlyos válsághelyzetre hivatkozva a terhesség 12. hetéig kérelmezhetik az abortuszt, a beavatkozás előtt pedig két alkalommal kötelező védőnői tanácsadáson kell megjelenniük, amelyek közül az első a magzat megtartása érdekében történik, akkor is, ha a terhességmegszakításra váró nő teljesen biztos a döntését illetően.

– Ezeken a tanácsadásokon a védőnők gyakran presszionálják még szóhasználatukkal is az „anyákat” a „kisbabáik” megtartására – fogalmazott Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa a témában szervezett sajtóbeszélgetésen. Az egyesülethez számos olyan panasz is érkezik, amely szerint a beavatkozást végző orvosok megalázó megjegyzéseket tesznek az abortuszra váró nőkre. Volt olyan eset is, amikor egy nő interneten rendelt abortusztablettát vett be, majd amikor később ez a kórházban kiderült, bilincsbe verve vezették el a még mindig vérző nőt.

A Patent Egyesület háttéranyaga szerint a női szervezetben a spontán vetéléshez hasonlító állapotot kiváltó abortusztablettát jelenleg a világ 37 országában alkalmazzák, Franciaországban és Svédországban a terhességmegszakítások nagyobb részét már ezzel végzik. A gyógyszert a WHO a terhesség-megszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja. A sebészeti abortusz gyors, altatásban végzik és utána kevés vérzésre lehet számítani, a behelyezett eszközök miatt azonban nagyobb a méhűri fertőzés veszélye.

A tabletta esetében szinte teljesen kizárható a fertőzésveszély, a tapasztalatok szerint pedig jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét, mint a művi abortusz, igaz, az eljárás hosszadalmasabb, fájdalommal is járhat, és akár hetekig elhúzódó vérzést okozhat. Vagyis szó sincs arról, hogy a gyógyszer könnyűvé és mindennapossá tenné az abortuszt, és emiatt növekedne is azok száma, a kormány azonban szakmai vitákra hivatkozva nem engedélyezte Magyarországon a készítmény forgalmazását.

Ezzel persze legföljebb az abortuszturizmust lendítették föl: az utóbbi időben ugyanis hetente 4-6 magyar nő utazik ki egy bécsi magánklinikára gyógyszeres terhességmegszakításra.

A Medián közvélemény-kutatásából ugyanakkor most az is kiderült, hogy a magyarok háromnegyede támogatja az abortusztabletta engedélyezését, a megkérdezettek csaknem fele ráadásul tb-támogatással tenné elérhetővé a gyógyszert a nők számára, és csak tíz százalékuk nem engedélyezné a bevezetését. Párthovatartozás szerint itt sincsenek kiemelkedő különbségek: a kormánypárti szavazók 45, a jobbikosok 47, a baloldali ellenzékre szavazóknak pedig az 53 százaléka szerint az államnak tb-támogatással kellene engedélyeznie az abortusztabletta használatát. A gyógyszer bevezetését a baloldaliak 10, a jobbikosok 12, a kormánypártiak 15 százaléka utasítja el.

Kiderült az is: még a rendszeresen templomba járó, vallásos emberek nagyobb része is elfogadhatónak tartja ezt a módszert. A havonta templomba járók 41 százaléka ugyanis tb-támogatással, 27 százaléka anélkül tenné elérhetővé a tablettát a nők számára, és csak 18 százalékuk nem engedélyezné azt.


Az egyszer visszavont abortuszellenes plakátok újra beborították a köztereket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.