Még a köztársaságra esküdhet az új LMP-képviselő

Bár az új alaptörvény Magyarországra változtatta az ország nevét, hétfőn az LMP új képviselője még a Magyar Köztársaságra tehet esküt - döntött az alkotmányügyi bizottság.

Kövér László házelnök levéllel fordult a bizottsághoz, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az új alkotmány szerint Magyar Köztársaságról Magyarországra változott hazánk elnevezése, ugyanakkor ennek kapcsán nem módosították az országgyűlési képviselők esküszövegét. A házelnök ezért arra kérte a bizottságot, adjon ki állásfoglalást, hogy az Országgyűlésről szóló sarkalatos törvény megalkotásáig, illetve a házszabály módosításáig a képviselői eskü érvényességével kapcsolatban ne merülhessen fel kétely. A bizottság ellenszavazat nélkül, a jobbikos képviselők tartózkodása mellett elfogadta a Salamon László KDNP-s testületi elnök által előterjesztett állásfoglalást, miszerint az eskü Magyarország mindenkori alkotmányára, így a január 1-jén hatályba lépett új alaptörvényre érvényes eskünek minősül. A bizottság egyben rögzítette azt is, hogy szükségesnek tartják a szöveg pontosítását, de addig is az eskü tartalmában és joghatásában is Magyarország alaptörvényére letett eskünek minősül. Az ügy annak kapcsán vetődött fel, hogy hétfőn a parlamenti mandátumáról lemondott LMP-s Kaufer Virág helyére ülő Szél Bernadett képviselői esküt tesz az Országgyűlésben.

Az esküszöveget a házszabály melléklete tartalmazza. Ebben háromszor is előfordul a Magyar Köztársaság elnevezés: a jelölt a "Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselőjeként" tesz esküt arról, hogy a képviselői tisztsége ellátása során a "Magyar Köztársasághoz és annak népéhez" hű lesz, az alkotmányt és a jogszabályokat megtartja, továbbá a "Magyar Köztársaság fejlődését" előmozdítja. Salamon László elnök tájékoztatott arról, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat zárószavazása a Fidesz javaslatára lekerült az Országgyűlés hétfői napirendjéről, ezért a bizottság sem foglalkozik vele az előzetes tervekkel ellentétben. A bizottság foglalkozott az LMP-s Schiffer Andrásnak az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatával, amelyet azonban a Fidesz-KDNP tartózkodása, illetve az LMP, a Jobbik és az MSZP támogatása mellett nem vettek tárgysorozatba. Schiffer András azzal érvelt, hogy az állambiztonsági múltra vonatkozó adatok 20 évvel a rendszerváltás után is a "szürke zónában" vannak, a kutatók láthatják, de nem kerülhetnek nyilvánosságra.

Szintén nem vették tárgysorozatba a jobbikos Bertha Szilvia törvénymódosító javaslatát, amely két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a biciklitolvajlást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.