Még a Jobbiknak sem tetszik az új pártfinanszírozási terv

A Jobbik nem támogatja a kampányfinanszírozás szabályainak tervezett megváltoztatását, mert az álláspontjuk szerint pazarlóvá teszi a rendszert.

Szabó Gábor pártigazgató azt mondta: ha a jelenlegi rendszer maradna, akkor 2014-ben összesen 2 milliárd 549 millió forint állami támogatást kapnának a parlamenti pártok, ám az új rendszer elfogadása esetén csak a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP összesen 2 milliárd 812 millió forintot kapna a költségvetésből ha mind a 106 egyéni választókerületben állítanak jelöltet.

A pártigazgató azt is kiemelte: ehhez még hozzáadódik, hogy több kisebb párt is komoly támogatást kaphat a jelöltjei számától függően. Hangsúlyozta: "ha nem is könnyű, de lehetséges, hogy akár egy bűnözői kör" néhány hónap és néhány tízmillió forint befektetésével létrehoz egy jelölő szervezetet és a jelöltállítással több százmillió forint állami támogatást kaphat. A jobbikos politikus élesen kritizálta a tervezetet, amiért csak a képviselőjelöltek támogatására vonatkozna visszafizetése kötelezettség, a szervezetek támogatására nem.

Szabó Gábor elmondta azt is: a pártoknak járó maximálisan 703 millió forintot kötelező elkölteni a kampány maximum két hónapos ideje alatt, ami a pártokat pazarlásra, ésszerűtlen költésekre és az emberek életébe aktívan beavatkozó kampányra sarkalja majd. A Jobbik szerint ésszerűbb megoldás lenne, ha a 703 millió forintból megspórolt összeget a pártok ellenőrzött módon a működésükre, vagy a költségvetés által nem támogatott európai parlamenti, illetve önkormányzati választási kampányokra költhetnék.

A Jobbik pártigazgatója elmondta: ha ezeket a módosításokat nem fogadja el a kormánytöbbség, akkor az ellenzéki párt nem fogja támogatni a tervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.