Még 'emésztik' a Klubrádió-ügyet a médiahatóságnál

A médiahatóság várhatóan az utolsó pillanatig, hétfőig kivár annak eldöntésével, hogy megfellebbezi-e a Fővárosi Törvényszék novemberi, elsőfokú ítéletét, amely a Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság lapunknak küldött válaszából.

Az ingyenes frekvenciát a Klubrádió még a 2010-es választások előtt nyerte el, de sem az akkori médiahatóság (ORTT), sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. Másrészt, szerintük a médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, és ezt nem is indokolta. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogy miért a polgári törvénykönyv, és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban novemberben ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését.

Az NMHH idén január 4-én kapta kézhez a Fővárosi Törvényszék ítéletét a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázatával kapcsolatban. A hatóság tájékoztatása szerint 15 nap áll rendelkezésre a fellebbezés benyújtására, a határidő január 19-én, szombaton jár le, ezért a fellebbezés határideje átcsúszik az azt követő első munkanapra, január 21. hétfőre. Az NMHH szerint tanulmányozzák az ítéletet, és ezt követően a vonatkozó jogszabályokban foglalt eljárási határidők betartásával dönt a további lépésekről.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a napokban újra levelet írt Szalai Annamáriának, a Médiatanács elnökének, és ebben azt kérte tőle, hogy a hatóság ne fellebbezzen a 92,9-es frekvencia ügyében született novemberi elsőfokú bírósági döntés ellen. A levélben emlékeztette a hatóság elnökét, hogy az NMHH évek óta peres viszonyban áll a Klubrádióval. Ez idő alatt hat bírósági ítélet erősítette meg, hogy a Klubrádió műsorszolgáltatására nemcsak igény van, hanem joga is van tevékenységét folytatni. Az áldatlan állapotok gyors rendezése és a további károkozás elkerülése érdekében javasolta, hogy a hatóság ne fellebbezzen az elsőfokú ítélet ellen, hanem a lehető legrövidebb idő alatt teremtsék meg a Klubrádió számára a tartós működés feltételeit akár a 92,9-es, akár a 95,3-as frekvencián a közösségi műsorszolgáltatás feltételrendszere alapján. Arató szerint a versenysemlegességet csak az szolgálná, ha a Klubrádió is közösségi frekvenciát kapna, ugyanúgy, mint a Lánchíd, a Mária, a Katolikus, az Európa, a Gazdasági Rádió és az InfoRádió is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.