Még nem csökken a nyári szünet

Jövőre még nem lesz rövidebb a nyári szünet, de 2019-ben már lehet. Egyebek mellett ez is kiderült a Magyar Idők Palkovics László oktatási államtitkárral készített interjújából.
Palkovics László a kérdésekre válaszolva elmondja, a szünet kérdését a 2018-ban hatályba lépő új NAT határozza majd meg. Az új NAT része lesz majd várhatóan a lexikális tananyag csökkentése is. A tanárok kötelező minimális heti tanóraszámának csökkentése kérdésében ugyanakkor még hosszú egyeztetés várható és egyáltalán nem biztos, hogy az a szakszervezetek által kért 22 órában lesz megállapítva. Az iskolában töltendő 32 óra viszont nem kötelezően az iskolában lesz eltöltendő, hanem az igazgató döntheti el, hogy hol dolgozza le az idejét a tanórán túli idejét a tanár.

Bár a Köznevelési Kerekasztalon részt nem vevő pedagógus érdekképviseletekkel, például a Mendrey László vezette Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével továbbra sem ülnek le külön tárgyalni, a jövőben létrejön egy minden érdekeltnek helyet biztosító testület, hasonló a Közöktatás-politikai Tanácshoz.

Az oktatás igazgatási rendszerének változásáról Palkovics elmondta, a tankerületi központok január 1-től működnek majd, de vezetőiket már szeptember 1-től kinevezik. Januárig mindenütt előkészítik a jelenleg önkormányzati működtetésű iskolák átvételét. Így tehát nemcsak az iskolák fenntartása, de működtetése is az állam kezébe kerül és a településeknek nem igazán lesz beleszólása iskoláik életébe. Az eddigi vegyes rendszer, miszerint a KLIK volt a fenntartó, az önkormányzat pedig az üzemelésért felelős működtető, nem volt sikeres, mondta az államtitkár.

Palkovics kitért az iskolavezetőktől bekért vagyonbevallásokra is, amely nagy felzúdulást váltott ki az érintettek körében. Az iskolaigazgatóknak nem azért kellett vagyonbevallást készíteniük, mert közpénz felett rendelkeznek - hiszen nem rendelkeznek –, hanem azért, mert a törvény úgy szól, hogy azoknak is nyilatkozniuk kell, akik javaslatot tehetnek a gazdálkodással kapcsolatban, tudhattuk meg. A lap ugyan nem kérdezi és nem említi, de érdemes fölhívni rá figyelmet, hogy erre a törvényre hivatkozva az igazgatóhelyettesekkel egy háztartásban élők bevallását is bekérték öt évre visszamenőleg.
A KLIK a jövőben megmarad ugyan, de januártól egy összezsugorodott, körülbelül száz főt foglalkoztató középirányítási szervezet lesz.

Az ősztől induló szakgimnáziumi rendszerről is beszélt az államtitkár, igyekezve megnyugtatni az érintett tanárokat, hogy a szakgimnáziumban nem válnak feleslegessé a szaktanárok, hamarosan lesznek szakgimnáziumio kerettantervek is. Bár az elég homályosnak tűnt szavaiból, hogy mi is lenne az a „komplex természettudományos tárgy", amelyet oktatni kívánnak az első évfolyamokon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.