Még nem adott le aláírásokat se Gőgös, se Kész

Egyelőre még nem adta le a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírást se Gőgös Zoltán MSZP-politikus, se a vele közösen gyűjtő Kész Zoltán független képviselő. Kész Zoltánnak már csak pár hete van, míg Gőgös Zoltánnak másfél hónapja. Kész Zoltán havi kétmilliós állami bérplafonról, Gőgös Zoltán az állami földek eladási tilalmáról szavaztatna.
Eddig még se az MSZP, sem Kész Zoltán független képviselő nem adott le aláírásgyűjtő ívet népszavazási kezdeményezéséhez – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán az MTI-vel. Az MSZP az állami tulajdonú termőföldek értékesítésének tilalmáról, Kész Zoltán pedig az állami cégek bérplafonjáról szeretne referendumot tartatni. A termőföldre vonatkozó kérdés, amelyet Gőgös Zoltán szocialista politikus magánszemélyként nyújtott be, úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?”

Ennek hitelesítését az NVB eredetileg elutasította, de a Kúria ezt felülvizsgálva mégis zöld utat engedett. A Gőgös Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 29-én kezdődött. A jogszabály szerint június 28-ig lehet gyűjteni az aláírásokat: a szervezőknek ugyanis 120 napjuk van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez, „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?” szöveggel. Az NVI ezt január 18-án hitelesítette, az aláírásgyűjtés február 4-én kezdődött, aláírásokat így június 3-áig lehet gyűjteni. Az MSZP áprilisban jelezte, hogy közösen gyűjtik az aláírásokat.

A benyújtott íveket az NVB 60 nap alatt hitelesítheti. Ha az érvényes aláírások száma eléri a kétszázezret, az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ha az érvényes aláírások száma száz- és kétszázezer között van, az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.