Túl sok sóval és zsírral etetik az óvodásokat

Némileg jobb minőségű ételeket kapnak az óvodások, mint négy éve. Az intézmények háromnegyede egészséges ételekkel bővítette a választékot, ám még mindig bőven jut a sós, tartósítószeres egészségtelen ebédekből is a kicsik asztalára – derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat friss felméréséből.

A most nyilvánosságra hozott kutatás szerint a konyhák csaknem háromnegyede vezetett be új ételeket, eddig még nem használt nyersanyagokat azért, hogy egészségesebb és változatosabb kapjanak az óvodások.  A konyháknak több mint tizede azonban még mindig csak 20–30 féle ételt kínált.

A napi nettó nyersanyagnorma háromszori étkezésre átlagosan 300 forint volt, az országosan a legalacsonyabb és a legmagasabb összegű norma között több mint négy és félszeres a különbség.  Jó hír, hogy nőtt a zöldség- és gyümölcsfelhasználás, ezen belül nyers zöldséget, gyümölcsöt az óvodák több mint 60 százalékában naponta legalább egyszer kaptak a gyerekek. A vizsgálatot végzők megjegyezték, hogy az előző fölmérés, 2009 óta képest több óvoda 10 napos étlapjára került fel legalább egyszer a hal.

Kevesebbszer kaptak a gyerekek kisétkezésre önmagában zsírral, tepertőkrémmel, vajjal vagy margarinnal megkent kenyeret, illetve édességet. Teljes kiőrlésű, barna, magvas kenyeret, pékárut csaknem valamennyi óvodában, de csak tíz naponként egyszer kapnak a gyerekek. Voltak olyan közétkeztetők is, amelyek esetében a teljes kiőrlésű kenyerek felhasználása meghaladta a fehérét.

A húskészítményekből még mindig csak a rosszabb minőségű és magasabb zsírtartalmú felvágottakat használják az óvodai konyhákon. Tejet és tejterméket még a 2009-es vizsgálathoz képest is kevesebbet kaptak a gyerekek: alig haladta meg a korosztályos élettani szükséglet felét.

A kérdőívekből kiderült: kevesebb sót tartalmazó ételízesítővel, illetve kevesebb sóval főznek, mint korábban, de a laboratóriumi mérések alapján az étrendek sótartalma még mindig a korcsoportos ajánlás több mint háromszorosa volt.

Az óvodások számára mindenhol biztosították az igény szerinti folyadékpótlást. Csakhogy – hasonlóan a 2009-es eredményekhez – egyharmaduk még cukortartalmú szörpöket, teát, gyümölcslevet is kapott rendszeresen, ami növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatát.

Átlagosan a kfelálalt ebédet 80 százalékát megették a gyerekek; régión belül azonban jelentős volt a különbség. Komoly az előrelépés a diétás étkeztetésben. Míg 2009-ben csak a diétára szoruló gyermekek felének, addig 2013-ban már 69 százalékának tudott a közétkeztetés megfelelő étkezést nyújtani. Az esetek 23 százalékában a szülők oldották meg az óvodában a diétát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.