Még mindig sántít Lázár paksi sikersztorija

Lázár abban reménykedik, hogy Brüsszelben két héten belül rábólintanak a paksi megállapodásra. A miniszter csúsztatással vádolta lapunkat, majd megerősítette, hogy tényleg nem írta még alá az Euratom a fűtőelem-beszerzést.

Köszönetet mondott Lázár János a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón az Euratom Ellátási Ügynökségének, hogy a paksi projekt kapcsán "minden nyitott kérdést tisztázhattak", így a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartását a finn-orosz megállapodás mintájára valósíthatják meg, amit az Európai Bizottság már jóváhagyott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint "rendkívül konstruktív" tárgyalásokat folytattak Brüsszelben és Luxemburgban, így reményei szerint minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Bizottság két héten belül a hozzájárulását adja, hogy Magyarország Oroszországgal egy fűtőanyag-szállítási szerződést köthessen.

A miniszter csúsztatással vádolta a Népszabadságot, amiért lapunk azt írta, hogy Lázár csúsztatott, szerdán tett nyilatkozatával szemben ugyanis nincs megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság között a paksi atomerőmű-bővítéshez szükséges fűtőelem-szállításról. (A tudósítások szerint Lázár János Brüsszelből azt nyilatkozta, „sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást". Az EU és ­Euratom-szerződés a fűtőanyag-diverzifikációra vonatkozó követelményt támaszt, azaz nem lehet az egyedüli szállító a Roszatom.)

Kérdésünkre válaszolva Lázár János igyekezett tisztázni, hogy van, vagy nincs a megállapodás az Európai Bizottsággal a fűtőanyag-szállításról. Azt mondta, hogy ő úgy fogalmazott Brüsszelben szerdán: "minden akadály elhárul", ugyanis a finn modellt az EU korábban már elfogadta, azaz mások is beszállíthatnak majd, nemcsak az orosz cég. Ugyan az Euroatom aláírása és az EB döntése még hátravan, de a vitatott kérdéseket megítélése szerint sikerült lezárni.

"Több mint biztató választ kaptam az európai biztostól" – mondta a miniszter. (Tehát valóban nincs döntés, ahogy mi is írtuk, ahogy a parafálás, azaz az aláírás sincs meg - a Szerk. megj.)

Lázár János arról is beszámolt, hogy a kormány megbízott egy amerikai fejvadász céget, hogy megtalálják azokat a nemzetközi menedzsereket, akik kiszámíthatóbbá teszik a Paks 1. atomerőmű tevékenységét.

Csúszós pálya

Kész a megegyezés a paksi fűtőelem-beszerzésről az Euratom Ellátási Ügynökséggel (ESA), „sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást" – jelentette kedden este Brüsszelből Lázár János. Azóta kiderült: egyik állítása sem helytálló... Részleteket itt olvashatnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.