Még mindig hamis Nagy Imre életrajza

Nem javították ki Nagy Imre nyilvánvaló hibáktól hemzsegő, a korszak kutatói szerint esetenként a „hamis vádakig vezető" életrajzát a Kommunizmuskutató Intézet honlapján.

Nagy Imre kimerítő, részletes életrajza Rainer M. János tollából közismert és mindenki számára régóta hozzáférhető, ezért érthetetlen, hogy e köteteket fel nem használva egy negyedszázados cikkre támaszkodva szerkesztették meg az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének életrajzát, akinek bátor fellépésével és szívós küzdelmével kezdődött meg a kommunizmus bűneinek magyarországi feltárása és (legalábbis időlegesen) a felszámolása is – írta Markó Györgynek, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatójának a Nagy Imre Alapítvány kuratóriuma.

A Kommunizmuskutató Intézet honlapján megjelenő életrajz huszonhárom téves, hamis, félretájékoztató állításának javítását kérte a kuratórium, melynek tagjai a korszak legismertebb kutatói, alapító kurátora pedig Jánosi Katalin, Nagy Imre miniszterelnök unokája.

A kurátorok szerint a közzétett írás tarthatatlan, szükséges az életrajz adatainak „korrekt újraírása", a hamis vádak törlése, a személyeskedő vélemények, a hamis utalások mielőbbi kiszűrése.

A honlapon – melynek állításait sokan majd hiteles történelmi forrásnak tekintenek, annak is szánják – egyelőre nem javították ki az életrajzi hibákat,

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.