Még keresik Kiss Péter utódját

Nem dőlt még el, hogy kit indít az MSZP a Kiss Péter július végi halálával betöltetlenné vált parlamenti mandátumért az Újpestből és Angyalföld egy részéből álló választókerületben. A választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belül, azaz legkésőbb november végére tűzheti ki a Nemzeti Választási Bizottság.

Az MSZP számára két okból is különös jelentősége van az időközi választásnak. Egyrészt azért, mert 2000 óta nem nyert ilyet, most viszont egy olyan körzetről van szó, amelyet Kiss Péter 1994 óta ötször elhozott, és áprilisban is csaknem háromezer szavazattal, öt százalékpontos különbséggel előzte meg a fideszes Hollósi Antalt. A szocialisták vezérkarának fontos lenne, hogy az országos összevetésben sok sikerrel nem kecsegtető önkormányzati választás után a párt jó eredményt érjen el, jelezve, hogy legalábbis nem csökkent a támogatottságuk tavasz óta.

Másrészt: a volt kancelláriaminiszterre a BIT-ben felnőtt jelenlegi MSZP-vezetés mentorként tekintett, és az örökségéhez méltó utódot szeretne, ezért beleszólást akar a jelölt kiválasztásába. Az viszont még nem dőlt el, hogy egy Újpesthez régóta szorosan kötődő közéleti személyiséget vagy egy ismertebb politikust indítanának. Az újpesti MSZP vezetője, Trippon Norbert a IV. kerület polgármesteri székére pályázik, és vereség esetén is a kerületben, illetve a Fővárosi Közgyűlésben politizálna, így ő nem indul a parlamenti mandátumért.

A jelölés joga mindenesetre a szocialistáké, a baloldali összefogás pártjai ugyanis az év elején megállapodtak, hogy a megüresedő országgyűlési helyekre a kieső jelöltet adó párt állíthat újat. Ez történt, amikor Bajnai Gordon lemondott mandátumáról, és Együtt–PM-es párttársa, Szelényi Zsuzsanna váltotta. És ez fog várhatóan akkor is, ha Botka Lászlót októberben ismét Szeged polgármesterévé választják, és ezért összeférhetetlenség miatt távoznia kell a parlamentből. A választmányi elnök helyére minden bizonnyal Gőgös Zoltán elnökhelyettes ülhet. Úgy tudjuk, az MSZP, a DK és az Együtt–PM hosszúra nyúló fővárosi alkudozása során az is felvetődött, hogy Botka utódját a DK jelölhesse, de a szocialisták kitartottak a januári egyezségben foglaltak mellett.

A jelenleg négy képviselővel rendelkező, Gyurcsány Ferenc vezette pártnak a frakcióalakítás miatt lett volna szüksége egy ötödikre. A DK politikusai korábban utaltak is rá: szép gesztusnak tartanák, ha az MSZP hozzájárulna ehhez. Az Együtt–PM-nek viszont nem lehetnek ilyen ambíciói, mivel két pártról van szó, az Együttnek három, a PM-nek pedig egy képviselője van, előbbinek tehát még két csatlakozó kellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.