Még a kihalt éttermet is kordon védi

„Vigyázz munkaterület! Illetékteleneknek belépni tilos!” A felirat aligha keltene meglepetést egy építési területen, de annál váratlanabbnak mondható a főváros egyik legforgalmasabb turistalátványosságánál, ahol ráadásul nyoma sincs munkásoknak, munkaterületnek. Márpedig így fogadják a kilátóhoz igyekvő látogatókat a Citadellán, ahol az újabb idegenforgalmi csúcsidőszakra sem sikerült turistabarát környezetet kialakítani.

A látogatókat előbb a biztonsági őrök – kétféle színűre fényezett, krómvisszapillantós – szolgálati kis Polskijának látványa lepheti meg, aztán a kordonnal lezárt körsétány, majd a korláton elhelyezett, belépési tilalmat jelző tábla.

Alighanem hungarikumnak vélik a látogatók azt is, hogy még a bezárt szuvenírboltot és a kihalt éttermet is kordonnal védik.

Szintén meglepetést kelthet, hogy „fent” a sétánynál nincs illemhely, nincs kávézó, de még egy palack vizet sem lehet kapni, nemhogy szuvenírt, ennivalót. Csak távolabb, a parkoló közelében működik egy büfé, egy étterem és egy konténeres vécé. Ez utóbbiban egyébként továbbra is keményen „valutáznak”: 260 forintos árfolyamon fogad el eurót a vécésnéni...

Noha kezdetben csak átmenetinek szánta a „csökkentett üzemmódot” a Citadellán a terület kezelője, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), már több mint egy éve tart az „ideiglenes” állapot.

 

Azóta, hogy többéves jogi csatározás után tavaly májusban az állami apparátus rendőrségi segítséggel kilakoltatta a – jobbára kétes érvényességű szerződések alapján – ott működő vállalkozásokat, és birtokba vette az üzlethelyiségeket, ingatlanokat.

Ajándékbolt a kordonok mögött
Ajándékbolt a kordonok mögött
Teknős Miklós

A rapid beavatkozás – ami miatt­ máig lezáratlan perek indultak – annyiban érthetetlennek tűnik: arról még ma sem tudni biztosat, hogy az MNV pontosan mit kezdene a területtel. Januárban még válaszra sem méltatta a cég azt a kérdésünket, hogy miként hasznosítják a Citadellát.

Mára annyi előrelépés történt, hogy ugyanerre a felvetésünkre azt írták: „A Citadella ingatlanegyüttest az MNV Zrt. vagyonkezelésbe adás útján kívánja hosszú távon hasznosítani. A vagyonkezelésbe adásra irányuló eljárás jelenleg folyamatban van, melyről hamarosan széles körben értesíteni fogjuk a sajtó munkatársait.”

Az ügyben megkerestük a fellegvárnak otthont adó, jobboldali vezetésű XI. kerületi önkormányzatot, amelytől a kabinet 2013-ban – meglehetősen abszurd módon – egy hónap után vette el a Citadella ötvenéves vagyonkezelői jogát. Egyebek mellett azt kérdeztük: Tudják-e, mi lesz a Citadella sorsa? Kaptak-e erről tájékoztatást, volt-e egyeztetés az ügyben? Mi a véleményük arról, hogy a vállalkozók „kiseprése” óta eltelt évben semmi nem változott a Citadellán?

Az önkormányzatnál közölték: az ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.