Medveczky drámai hangú levele Czeglédihez - dokumentum

Medveczky Balázs a milliárdos hitelfelvétel leszavazása előtt drámai hangú levelet írt Dr. Czeglédi Lászlónak, a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökének. Azért közöljük szó szerint, hogy a kedves olvasó betekintést nyerjen az MTV háza táján uralkodó állapotokba.

Tisztelt Elnök Úr!

Amit meg lehet tenni, azt meg kell tenni. Ez vezet most, amikor kötelességtudatból és felelősségérzetből tájékoztatom Önt - mint a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának Elnökét - arról, hogy a vezető nemzeti közszolgálati televízió, az MTV önhibáján kívül az ellehetetlenülés küszöbére jutott. Emiatt kérem személyes közbenjárását, és egyben - ha személyem az akadálya a vállalati működés, a közszolgálati műsorszolgáltatás megerősítésének - felajánlom, hogy a működőképesség fenntartásának megfelelő biztosítása esetén átadom az ügyvezetést annak, akit a Kuratóriumi elnökség valamennyi frakciója teljes egyetértéssel nevez meg.

Választott elnök hiányában 2008 márciusában vettem át a Magyar Televízió vezetését. Nem lehetett kérdés számomra, hogy vállalom-e a feladatot: akkor már 20 éve dolgoztam itt, a fél életem a köztévében telt, de az egész életem a tévézésé volt, mint ahogyan az ma is. Ügyvezető alelnökként vezetőtársaimmal együtt nagy erőkkel dolgoztunk azon, hogy egyensúlyban tartsuk médiavállalatunk gazdálkodását, amely 2005 óta már nyereséges, de előtte, 1997 és 2004 között az akkori menedzsmentek 50 milliárd forint veszteséget halmoztak fel.

Idén végrehajtottuk az MTV 52 esztendős történetének legnagyobb vállalkozását is: az adásbiztonság megőrzésével intézményünk elköltözött az elavult, televíziózásra alkalmatlan, bérelt Szabadság téri épületből Óbudára, egy modern, a mai televíziós követelményeknek megfelelő, bár ugyancsak bérelt gyártóbázisra. Tettük mindezt saját forrásból, plusz állami pénz nélkül és annak dacára, hogy médiavállalatunk költségvetési támogatása évek óta nem követi az inflációt, a forint árfolyamának romlása és a 25 százalékos Áfa bevezetése viszont sújt bennünket is. Ám ezek ellenére közszolgálati műsorszolgáltatási feladatunkat teljesítettük. A Magyar Televízió változatlanul a leghitelesebb hírforrás a nézők számára, két csatornáját naponta ma is csaknem 4,4 millió ember nézi, mert a legfontosabb társadalmi kérdésekről tényszerűen és sokoldalúan beszélnek műsoraink.

Az utóbbi hetekben kialakult financiális helyzet azonban veszélyezteti azt, hogy az MTV a továbbiakban is el tudja látni közszolgálati műsorkészítési kötelezettségeit. A beruházási hiteltender eredménytelensége, és a költségvetési törvény jelenlegi státusa - amely 7,2 milliárd forint elvonását prognosztizálja az MTV-től - azt eredményezheti, hogy a Magyar Televízió nem lesz képes biztosítani nézői számára a médiatörvény által meghatározott közszolgálati műsorokat, és veszélybe kerül az is, hogy az MTV munkatársai hónapról hónapra megkaphassák a munkabérüket.

Huszonegy éves televíziós tapasztalattal, vállalatvezetőként kiállok a közszolgálat és a független műsorszolgáltatás, a nézők és az őket szolgáló Magyar Televízió dolgozónak érdekében, és a következő javaslatot teszem:

Tisztelt Elnök Úr!

Ha személyem lenne az akadálya annak, hogy a Kuratórium Elnöksége jóváhagyja a beruházási hiteltender eredményhirdetését, valamint, hogy költségvetést megszavazó politikai többség enyhítsen a tervezett drasztikus elvonáson, nem állok útjába annak, hogy a nézők továbbra is a megszokott hiteles tájékoztatást kaphassák az MTV-től, és a munkatársaim is nyugodt körülmények között dolgozhassanak.

Közszolgálati médiavállalatunk működési feltételeinek megteremtése és garantálása esetén felajánlom, hogy december 1-jén kész vagyok átadni az ügyvezetést annak a személynek, akit a kuratóriumi elnökség frakciói teljes egyetértéssel neveznek meg.

A működőképesség feltételeit egyfelől a beruházási hiteltender eredményhirdetéséhez szükséges Kuratóriumi Elnökségi jóváhagyás - azzal a kitétellel, hogy a forrást az MTV kizárólag a költözés, és beruházás költségeire fordíthassa -, valamint a költségvetési megszorítások enyhítése biztosíthatják.

Ez esetben az MTV-nek lehetősége nyílik arra, hogy az év végéig elkészítse HR tervét, és 2010 első felében végrehajtsa az új gyártóbázisba költözéssel szükségessé vált létszám-racionalizálást, felülvizsgálhassa jelenlegi menedzser szerződéseit, és naprakésszé tehesse szerződés-nyilvántartó rendszerét.

Amit meg lehet tenni, azt meg kell tenni. A magam részéről megtettem, amit lehetett. Kérem Elnök Urat, szíveskedjen közbenjárni mind a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratórium Elnökségénél, mind a költségvetést megszavazó Országgyűlés pártjainál, hogy az MTV munkatársai a nézők érdekében zavartalanul és biztonságban végezhessék munkájukat.

Budapest, 2009. november 12.

Tisztelettel: Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, MTV Zrt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.