Medveczky az MTV "kivéreztetéséről" írt levelet a házelnöknek

Katona Béla házelnök személyes közbenjárását kérte az MTV ügyvezetője hétfőn, levélben annak érdekében, hogy "a Magyar Televízió kikerüljön a politika örvényéből".

"Azt gondolom, ez nem gazdasági válság, ez morális válság" - jellemezte a helyzetet Medveczky Balázs sajtótájékoztatóján, mondván, "a kisebbségi kormánypárt", mivel a Magyar Televízió egy független közszolgálati médium, és nem tudja felette befolyását megerősíteni, úgy döntött, hogy "kivérezteti" az intézményt.

A tervezett költségvetési elvonások okozta "válsághelyzet következménye legrosszabb esetben az, hogy a Magyar Televízió képernyője elsötétül, hiszen januárban vagy februárban nem tud a Magyar Televízió bért adni a dolgozóinak" - jelentette ki, hozzátéve, ennek megakadályozására "előre korlátoznunk kell hír- és hírháttér-, érdekvédelmi, kulturális, történelmi, közelmúltra fókuszáló, kisebbségi és vallási műsoraink időkeretét".

Mint mondta, az MTV felügyelő közalapítvány "nem képes ellátni az alapfeladatát", mivel hosszabb ideje nem tud elnököt választani az intézmény élére, valamint "költségvetési fojtópóráz is szorongatja a Magyar Televíziót".

Medveczky Balázs szerint "a politika büntetőakciót hajt végre" az évek óta nyereségesen gazdálkodó, tényszerűen, hitelesen tájékoztató a Magyar Televízió ellen, miközben a kormányoldal "a műsorfolyam meghatározása érdekében politikai nyomást is gyakorol a közszolgálati intézményünkre; ez Európában példátlan". Mindezzel szerinte arra törekszenek, hogy az MTV-t megbénítsák a választások idejére.

Másfélmilliárd forintba kerülne az 1650 fős létszám 1450-re apasztása

Mint mondta, minőségi közszolgálati műsoralternatíva híján ennek az lehet a következménye, hogy "megborul a duális médiarendszer". (Azaz felborul - A Szerk.) Medveczky Balázs kérdésre válaszolva arról beszélt: a most 1650-es dolgozói létszám ésszerűen mintegy kétszázzal csökkenthető, ehhez viszont további másfél milliárd forintra volna szüksége a közmédiumnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.