Médiatörvény: Minden kritika hiteltelen?

Védelmébe vette a médiaszabályozást, és hiteltelennek minősítette az újabb külföldi bírálatokat Koltay András, a magát függetlennek tartó médiatanács tagja egy szakmai fórumon. Vitapartnere, Polyák Gábor médiajogász egy ponton túl már csak mosolygott az érvelésén.

Védelmébe vette a médiaszabályozást, és hiteltelennek minősítette az újabb külföldi bírálatokat Koltay András, a magát függetlennek tartó médiatanács tagja egy szakmai fórumon. A Jogesetek magyarázata című folyóirat fórumán, az ELTE jogi karán Koltay Polyák Gáborral vitázott a médiaszabályozás alkotmányosságáról, annak apropóján, hogy a két, egyébként sok kérdésben szögesen ellentétes álláspontot képviselő médiajogász közösen publikált cikket a JeMA legújabb számában a médiaszabályozásról hozott tavalyi alkotmánybírósági ítéletről.

Polyák továbbra is úgy gondolja, hogy "minél kevesebb médiszabályozás, annál jobb", ezért is üdvözölte, hogy az AB megszüntette a sajtó médiahatósági felügyeletét. Abban sem talált kivetnivalót, hogy az újságírói forrásvédelmet megerősítették. Egyébként szerinte médiahatóságra sem volna szükség, míg Koltay szerint semmi sem korlátlan, a sajtószabadság sem, "próbáljon meg valaki kiállni a térre kiabálni". Olyan minimumszabályoknak még a sajtóra is érvényesnek kell lenniük, tette hozzá, mint az emberi jogok tiszteletben tartása, vagy a gyűlöletbeszéd tilalma.

Azzal kapcsolatban, hogy a parlament csütörtökön dönt az alkotmányellenesnek ítélt rendelkezéseinek kiiktatásáról, Polyák úgy fogalmazott, az újságíróknak valamivel könnyebb lesz az életük, amennyiben megszigorították a titkos informátorok védelmének jogi garanciáit. (Viszont még így is valamennyi, 3 év börtönnél súlyosabb büntetőügyben kötelezheti a bíró az újságírót forrásának felfedésére.)

Polyák Gábor összességében pozitívnak ítélte az Alkotmánybíróság döntéseit, de ettől még nincs minden rendben: az AB nem merte felvállalni a legkényesebb ügyeket, így nem vizsgálta többek között a szankciók (a médiumokra kiszabható, akár százmilliós bírságok) ügyét, sem a médiatanács függetlenségének, tagjai kinevezésének kérdését. Az Európa Tanács legutóbbi országjelentésére hivatkozott, amely alig talált olyan rendelkezést a megváltozott médiaszabályozásban, ami rendben volna.

Erre válaszul Koltay azt felelte, az Európa Tanács jelentése tele van hibákkal, hiteltelen és politikailag elfogult.(Emlékeztetőül: ugyanez volt a kormányzati reakció is többek között az ENSZ, az EBESZ, a különböző uniós fórumok és nemzetközi szakmai szervezetek kritikáira is: nem értik, tévednek, elfogultak.) A médiatanács függetlenségére, a kinevezéseket ért bírálatokra pedig – szintén a kormányzati kommunikációhoz hasonlóan – azzal hozakodott elő Koltay András, hogy a francia médiahatóság vezetőjét az államfő nevezi ki, mégsem tartja ezt senki antidemokratikusnak (annak tartják, több "őrkutya" szervezet elítélte emiatt Franciaországot – A Szerk).

"Képzeljék el, nálunk mit szólnának ahhoz, ha a miniszterelnök nevezné ki a médiahatóság elnökét" – vágott vissza Koltay.

Polyák erre már nem felelt. Csak mosolygott.

Minden kritika hiteltelen?
Kocsis Zoltán 2011.06.01. Digitális 2011. június 1. Médiatörvény szakmai konferencia. A guatemalai Frank La Rue az ENSZ különleges jelentéstevője. Médiatanács. Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.