Médiatanács-vita: 'Le kell hántani a fideszes jelzőt'

 Médiatanács tagja szerint az új médiatörvény elfogadásával nem szűnt meg a szólás- és a sajtószabadság. "Amint a törvény hatályba lép, és a hatóság alkalmazni fogja, a mai szigorú kritikusok is ráébrednek erre." Ezt Koltay András, a Médiatanács Fidesz által delegált tagja írta Polyák Gábor médiajogásznak címzett nyílt levelében. Polyák még december 12-én fordult szintén nyílt levélben régi kollégaként Koltayhoz, amelyben többek között azt kérdezi, meddig mehet el "minden szakmai elv feladásában, az alkotmányos keretek semmibevételében, a véleményszabadság megcsúfolásában".

Abszurd képződmény

Polyák szerint az egypárti Médiatanács "antidemokratikus és abszurd képződmény", amelyben ráadásul a tagokat jobbára egyszerű megszavazó-gépnek szánták. Azt pedig szerinte semmi nem menti, hogy Koltay egy olyan médiatörvény-tervezet előkészítésében vett részt, amelynek koncepciója "a rosszindulaton, a hataloméhségen és a bizalmatlanságon alapul".

Hidd el

Hidd el - felelte Koltay -, a Médiatanács egyetlen tagjában sincs „rosszindulat, hataloméhség és bizalmatlanság". "De még ha lenne is (mint ahogy nincs), döntéseinket akkor is felül fogja vizsgálni a független magyar bíróság. Tehát még ha akarnánk (ahogy nem akarunk), akkor sem élhetnénk vissza a hatalmunkkal. Mindannyian a média közelében éltük eddigi szakmai életünket, ilyenformán a média nélkül mi sem lennénk sehol - kellően tiszteljük tehát, mint intézményt, hasonlóan a benne dolgozó hús-vér emberekhez."

Szűk körben

Az elfogadott médiatörvény azon részeiről, amelyek a már meglévő szabályozáshoz képest újat alkottak, a médiajog kutatójának szemszögéből Koltay Andrásnak az a véleménye, hogy megfelel az alkotmányosság normáinak és az európai követelményeknek. A nyomtatott és az internetes sajtóra vonatkozó, a jövőben kötelező előírások (emberi méltóság védelme, gyűlöletbeszéd, magánszféra megsértésnek tilalma, gyermekvédelem) tekintetében pedig szerinte "a korlátok köre meglehetősen szűk". A nyomtatott és az internetes sajtó alapvető szabályozását pedig Polyákkal ellentétben elfogadhatónak gondolja.

Milyen fontos

"A média nem puszta üzleti vállalkozás - az is! -, és nem kizárólag a benne dolgozók önmegvalósításának terepe, hanem a közösség, az egész társadalom számára kiemelten fontos, közérdekű feladatokkal is rendelkezik. E feladatok kizárólag a demokratikus közvélemény kialakításával, megerősítésével állhatnak kapcsolatban. A szabadság korlátozásai pedig vagy ezt a célt, vagy pedig valamely alkotmányos jog és érték tiszteletben tartását célozhatják" - érvel Koltay.

Furcsa lenne

A fideszes Médiatanács-tag válaszában visszakérdez: "azt gondolod, hogy tízévnyi szakmai munkámat sarokba dobnám bármiféle politikai alkuért?" Mégiscsak furcsa lenne, teszi hozzá, ha valaki a sajtószabadság tanulmányozására teszi fel tíz évét, írja és tanítja ezt, majd hirtelen konkrét döntési pozícióba kerülve éppen annak ellenkezőjét cselekedné.

A fideszes jelző

Szerinte, akik most tiltakoznak a médiatörvény ellen, jelentős részben politikai vagy valamely személyes indíttatásból teszik ezt, vagy azért, mert félinformációkból olyan rémképet építettek fel maguknak, ami nem felel meg a valóságnak, és méltányolható, de teljesen alaptalan félelem alakult ki bennük. "A legképtelenebb vádakat lehetett olvasni az elmúlt időszakban a szöveggel szemben. Ha nem lett volna ilyen feszült a helyzet, olykor akár még szórakoztató is lehetett volna ezek folyamatos áttanulmányozása." Ugyanakkor Koltay szerint az ő dolguk az, hogy lehántsák magunkról a „fideszes Médiatanács" jelzős szerkezet első tagját. "Eddig csak rosszindulatúan vélelmezték rólunk, miként fogjuk az ellenzéki hangokat elnémítani. Januártól bizonyítanunk kell, hogy létezik a sajtószabadságnak olyan felfogása, amely képes valamennyi nyomós, szembenálló érdek megfelelő egyensúlyozására".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.