Medián: már második a Jobbik

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik képviselői biztosan bejutnak az EP-be, míg az LMP, az Együtt-PM és a DK sikere április végén igencsak kérdéses volt – ez derül ki a Medián tegnap közzétett felméréséből.

A HVG-nek készített kutatás szerint a valós részvételi aránynál lényegesen többen, 75 százaléknyian „emlékeztek" úgy, hogy a parlamenti választáson szavaztak. A ténylegesen közelgő EP-választáson ugyanakkor a válaszadók mindössze 46 százaléka gondolja biztosnak a részvételét.

A Fidesz támogatottsága a választani tudó „biztos" szavazók körében 56 százalékra nőtt. A győzteshez húzás ismert jelensége május 25-én is a Fidesz malmára hajthatja a vizet, mivel az EP-választási szándékok nagyon hasonlóan alakulnak: három párt, a Fidesz, a Jobbik és az MSZP képviselői biztosan bejutnak az EP-be, míg másik három, az LMP, az Együtt–PM és a DK sikere április végén még igencsak kérdéses volt.

A győzteshez húzás visszamenőlegesen is megfigyelhető: ha a választók úgy szavaztak volna, ahogyan emlékeik szerint tették, a kormánypárt a voksok 53 százalékát kapta volna. A Fidesz választási győzelme a lezárult ciklus kormányzati teljesítményét is felértékelte: az Orbán-kormány munkájával csak 2010-ben volt a mostaninál magasabb az elégedettség, miközben 37-ről 44 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint Magyarországon jó irányba mennek a dolgok.

A teljes népességen belül a Fidesz 39, a Jobbik 14, az MSZP pedig 11 százalékon áll. Az e14-nek és az LMP-nek 4-4, a DK-nak 2 százalékot mért a Medián.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.