Médiafigyelés évi 360 millióért

A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a Népszabadsággal azt közölte, hogy a nyertes Médianéző Kft. egyedül tett ajánlatot, a cég havi nettó 30 312 500 forintért vállalta a feladatot. A megbízás, információink szerint, decemberben, legkésőbb januárban indul és várhatóan 2014 végéig tart.

A minisztérium indoklása szerint a kormányzat a gazdaságosabb működés és a közpénzek hatékonyabb felhasználása érdekében a médiafigyeléssel kapcsolatos tevékenységet az egyes tárcáktól elvonva, központosítottan kezeli a jövőben. Az eddig széttöredezetten működő, esetleges szempontokat érvényesítő médiafigyelések helyett egységes rendszer jön létre, amely a kormányzati munka gördülékeny elvégzéséhez szükséges, költséghatékony szolgáltatást nyújt a döntés-előkészítés érdekében. A költségcsökkentés irányába mutat, hogy a kormányzati médiamonito­ring rendszer szolgáltatásait nemcsak a Miniszterelnökség és a minisztériumok, hanem a kormánybiztosok, a kormányhivatalok és a külképviseletek is igénybe vehetik.

A havi 30 millió forintért a Médianéző Kft. médiafigyelést végez, ezen belül reggeli sajtószemlét, reggeli belpolitikai hírösszefoglalót, 30 db reggeli tematikus médiafigyelést, nemzetközi hírösszefoglalót és sajtószemlét, 10 db napközbeni tematikus médiafigyelést készít. Emellett kvantitatív elemzéseket végez a nemzetközi sajtószemléről, médiahatás-vizsgálatot folytat, melynek keretében negyedévente 2000 fős személyes megkérdezésen alapuló és havonta kettő 1000 fős telefonos közvélemény-kutatást készít, online médiahatás- és médiafogyasztási kutatást vállalt, valamint ezekhez kapcsolódó projektmenedzsmentet.

A nyertes Médianéző Kft. eddig is az Orbán-kormány legnagyobb sajtószemle-beszállítója volt, a Médianéző Kft.-n kívül jelenleg az Observer és több kisebb cég végez a kormány számára ilyen feladatot. A Médianéző Kft.-t 2010-ben alapította a Nézőpont Intézet Zrt., a cég tulajdonosa Mráz Ágoston Sámuel. Ahogy azt már többször jeleztük, a Nézőpont Intézet a 2006-os megalapításának körülményei miatt, ha akarná, se tudná elhárítani magától a Fidesz-közeli jelzőt. Mráz Ágoston Sámuelt egykori politológiatanára, Navracsics Tibor ismertette össze Győri Tibor üzletemberrel, aki az akkor üres cégébe, az Europtimus Tanácsadó, Marketing és Szolgáltató Rt.-be bevonta Mrázt. Nevet váltottak, és 2010-re Mráz lett a főtulajdonos. A cég a 2007-es 65 milliós árbevételét 2010-re 223 millió forintra tornázta fel. A Médianéző korábbi ügyvezetője Navracsics Tibor unokaöccse volt. Schütz Dániel azonban a cég megalakulása után egy hónappal kivált a Médianéző Kft. és a Nézőpont Intézet Zrt. vezetéséből is.

A Médianéző Kft. az elmúlt másfél évben jelentős állami megbízásokat kapott, sajtószemléjüket olvassa reggelente Orbán Viktor kormányfő, Martonyi János külügy-, Pintér Sándor belügy-, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és több állami cég, például a MÁV, valamint a Magyar Fejlesztési Bank sajtóosztálya is. A Médianéző Kft. az első évben 41,5 milliós árbevételt, 9,4 milliós nyereséget termelt, a szintén 2010-ben a Nézőpont Intézet által alapított Kutatópont Kft. pedig több mint 70 milliós árbevételt és csaknem 12 milliós adózott eredményt produkált. A Nézőpont-csoport 2010-es összesített árbevétele meghaladta a 330 millió forintot, a konszolidált árbevétel ennek körülbelül 80 százaléka, adózott eredménye 55 millió.

A Nézőpont Intézet 2006-ban három fővel indult, Mráz Ágoston Sámuel mellett Vukovich Gabriella, a KSH mostani elnöke és Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenlegi államtitkára írta a cég első tanulmányát a Gyurcsány-kormány első száz napjáról. Mára a cégcsoport – Nézőpont Intézet, Médianéző, Kutatópont – csaknem ötven embert foglalkoztat. A Nézőpont 2007-től folyamatosan kap megrendeléseket fideszes vezetésű városoktól és megyéktől.

Mráz Ágoston Sámuel a médiamonitor-tenderrel kapcsolatban lapunknak azt mondta, a közbeszerzési pályázatban lefektetett feltételek teljesítése érdekében a Médianéző Kft. legalább 30 új munkahelyet teremt, valamint további közel 100 embernek biztosít rendszeres munkát. A sikeres pályázati szereplést szakmai elismerésnek tekinti a Médianéző Kft., büszke arra, hogy pályázati anyaga megfelelt a kormányzat magas szintű elvárásainak. Meggyőződésünk, hogy a kormányzati médiamonitor kereté­ben a Médianéző Kft. nemcsak magas szintű szolgáltatást nyújt, hanem ezzel a kormányzat közpénzeket takarít meg.

A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző nyerte a kormányzati tendert médiafigyelésre
Nézőpont Intézet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.